Válka policajtů: Francouzská kriminálka z dob, kdy byl ještě Gérard Depardieu ve Francii považovaný za poloboha

Válka policajtů: Francouzská kriminálka z dob, kdy byl ještě  Gérard Depardieu ve Francii považovaný za poloboha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zatímco dnes je pětasedmdesátiletý herec vláčený po soudech za nevhodné chování k ženám, v dobách, kdy točil tento film, nikomu jeho chování nepřišlo divné a byl hvězdou světového formátu, jehož filmy plnily pokladny kinosálů po celém světě.

Film režiséra Oliviera Marchala Válka policajtů se řadí mezi klasické kriminální thrillery. Režisér Marchal měl k policejní práci trochu netradiční vztah, protože už během studií na jezuitské koleji snil o tom, že by se chtěl stát policistou. To se mu splnilo v roce 1980, kdy nastoupil jako policejní detektiv ve Versailles. Práce policisty ho ale zřejmě zklamala, protože se při zaměstnání pustil do studia herectví prostřednictvím různých kurzů.

Nakonec začal psát scénáře, kde mohl zužitkovat své zkušenosti z práce u policie. A od scenáristiky byl jen krůček k režii.

Jeho nejúspěšnějším dílem je Válka policajtů (36 Quai des Orfevres), film natočený podle vlastního scénáře v roce 2004, za který získal tři nominace na Caesara. Hvězdami filmu jsou Daniel Auteuil a Gérard Depardieu.

Daniel Auteuil
Daniel Auteuil | Zdroj: Gaumont Columbia TriStar Films/ © Česká televize

Druhý jmenovaný o sobě v posledních letech dává vědět v hodně špatném světle. Francouzi mu možná odpustili, že kvůli daním přijal ruské občanství a je osobním přítelem Vladimíra Putina. V okamžiku, kdy se ale začaly ozývat ženy a obviňovat hereckou hvězdu z násilného chování, se z miláčka národa stal vyvrhel. Nepomohlo mu ani zastání u Emmanuela Macrona, který ho označil za poklad francouzské kultury. Vlna nevole se v prosinci 2023 ještě více rozvířila a lidé, a to nejen z kulturního prostředí, začali sepisovat proti herci petici s tím, že jeho „zásluhy“ by v žádném případě neměly ovlivnit soudní procesy, které s ním probíhají.

Morální profil jednoho z herců by však neměl být překážkou k tomu, že si film, který má na ČSFD hodnocení 79 %, vychutnáte, a to i přesto, že je ve vysílání pouze v jednom termínu večer na ČT2 27. ledna 2024.

Marchal snímek situoval do slavného sídla pařížské policie na Quai des orfevre. Tam začíná nelítostný souboj dvou policistů. Zatímco Léo je spíše staromódním policistou, který má své styky na obou stranách zákona a jeho hlavním cílem je docílit spravedlnosti za každou cenu, Denis usiluje především o moc a dobré postavení. Ten, který uspěje při vyšetřování zapeklitého případu, dostane šéfovo místo, protože ten odchází do penze. Denis neváhá využít každého způsobu, aby svého kolegu porazil, a přichází nelítostný souboj.

Zdroje článku: