Matyáš Valenta: Od natáčení reklam k dětské roli v Rafťácích nebo Frantovi z Ulice

Matyáš Valenta: Od natáčení reklam k dětské roli v Rafťácích nebo Frantovi z Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladého českého herce Matyáše Valentu si možná pamatujete už z televizních reklam, které začal natáčet v pouhých čtyřech letech. Objevil se však také v řadě oblíbených seriálů a filmů, a to teprve letos dostudoval vysokou školu. Jaká byla jeho cesta ke slávě a jak jeho život vypadá dnes?

Od prvních dětských rolí po Rafťáky a Ulici

Matyáš se narodil v Praze a už odmala byl talentovaným dítětem. Jeho tatínek je lékař a maminka místostarostka v Michalovicích. Právě jeho rodina ho k herectví přivedla už v raném věku a vždy mu byla oporou. Jeho sestra Anna-Marie Valentová je také herečkou a společně s ním si hrála v Ulici.

 Ljuba Krbova Matyas Valenta Anna Marie Valentova
Ljuba Krbova Matyas Valenta Anna Marie Valentova, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Maminka prý Matyáše v dětství přihlásila do herecké agentury a protože byl velmi komunikativní a nestyděl se, tak se herectví hned stalo jeho koníčkem. Reklamy natáčel už od čtyř let a na kontě jich má nyní více než třicet, přestože si na jejich natáčení už často ani nevzpomíná. Bral to jako hru, takže mu to šlo samo. Díky reklamám se dostal do povědomí režisérů a filmařů, a tak netrvalo dlouho než se dočkal také první velké role.

Ta přišla se seriálem Redakce a protože byl šikovný a dobře se s ním pracovalo, nové nabídky se jen hrnuly. Nejspíš si ho pamatujete právě z oblíbené komedie Rafťáci, ve které si v deseti letech zahrál roztomilého a rošťáckého mladšího bratra jednoho z hlavních hrdinů v podání Vojty Kotka. Poté také přišla jeho životní role Franty Hrubého v nekonečném seriálu Ulice, kterého hrál celých patnáct let. S jeho postavou vlastně vyrostl, a tak se právě tento seriál stal významnou součástí jeho života.

Život po studiích a plány do budoucna

Letos oslavil Matyáš 25. narozeniny a teprve v červnu dokončil vysokou školu. Studoval na Filozofické fakultě UK v oboru filmová věda, a tak ke svým hereckým zkušenostem získal také odborné vzdělání. Už teď toho má sice hodně za sebou, ale má také plno plánů do budoucna. A jak se zdá, má skutečně našlápnuto ke zdařilé kariéře. 

Kromě televize totiž působil rovněž na divadelních prknech v Divadle na Vinohradech, Švandově divadle, ABC či Rokoku, což pro něj ale bylo hodně časově hodně náročné. Také si párkrát vyzkoušel dabing, který prý stále považuje za těžkou disciplínu.

Nejvíce ho baví dramaturgie a v budoucnosti by se rád stal režisérem. Uvidíme, kam ho tedy život zavede. Když má ale nyní dostudováno, může se do práce konečně vrhnout naplno.

Matyas Valenta Patricie Solarikova Anna Kulovana Michaela Badinkova Ilona Svobodova
Matyas Valenta Patricie Solarikova Anna Kulovana Michaela Badinkova Ilona Svobodova, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zdroje: