Válečný seriál Haló, haló!: britský humor v akci

Válečný seriál Haló, haló!: britský humor v akci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Severní Francie, rok 1940, okupované městečko Nouvion. René Artois spolu se svou ženou Edith provozují malou kavárnu, kterou denně navštěvují bojovníci odporu, muži z gestapa, důstojníci německé armády, partyzáni i uprchlí spojenečtí váleční zajatci.

René v akci

Seriál z let 1982-1992 diváka zavede do všední maloměstské kavárny, kterou se majitelé snaží udržet v chodu i přes válečnou situaci. Malý rodinný podnik vypadá sice obyčejně, ale to, co se za jeho zdmi odehrává, je většinou hodně bizardní.

V každodenním chaosu musí René kličkovat mezi neustálým nebezpečím způsobeným velice nesourodými skupinami návštěvníků, které musí různě schovávat a organizovat, aby se nepotkali ti, kteří nemají. To ale Renému nestačí. Rád se ještě občas pobaví se svými servírkami a pletky musí tajit před manželkou a samozřejmě nemůže dopustit, aby se servírky dozvěděly, že jejich vztah není ten jediný, který si René mimo manželství pořídil.

Čtěte také: MASH: 256 dílů lidskosti a humoru v prostředí korejské války. Tyhle hlášky nás baví dodnes

René musí udržovat v dobré náladě své hosty z řad německých vojáků, což není úplně snadné, když mu do lokálu z druhé strany ze dvora chodí velitelka partyzánů a v patře je schovaná vysílačka místního odboje. René tak denně musí čelit hrozbě smrti prakticky od všech svých vojenských hostů, místních obyvatel, partyzánů i manželky.

Humor vsazený do neveselé doby

V okupovaném městečku se potkává mnoho národností a každý člověk se s válkou vypořádává po svém. René se naučil ničemu se nedivit, všem vyhovět a žít ze dne na den a každý den si užít, jako by měl být posledním. René nejvíce trpí, když jeho žena Edith začne zpívat a k smrti se bojí, že mu přijde na jeho avantýry.

Čtěte také: Slavnosti sněženek: Opilý Josef Somr a cvičený divočák. Co ještě uvidíte

Seriál nabízí německou disciplínu, francouzskou vášeň, italskou okázalost a britský smysl pro humor. Nemusíte nutně vidět všechny díly, pan kavárník vždy na začátku epizody diváky seznámí s průšvihy, které se staly v minulém díle a plány, jak chce vyváznout se zdravou kůží.

Čtěte také: Streepová vyfoukla roli Magdě Vašáryové a nepomohla ani přímluva Miloše Formana aneb nejlepší filmy o 2. světové válce

Vše je přehnané a bláznivé, ale účel pobavit diváky je splněný.

Celým seriálem se v ději proplétá umělecké dílo „Padlá madona s velkými balonky“. Na obraz si brousí zuby všichni, kdo o něm ví, protože představuje malý poklad, na kterém se po válce možná dá zbohatnout. Po skončení seriálu obraz dostal produkční designér, který ho v roce 2007 vydražil za 4000 liber, které věnoval na charitu.

Herecké obsazení

V hlavních rolích se představili v roli kavárníka Reného – Gordon Kaye a v roli jeho ženy Edith – Carmen Silvera. V dalších rolích: Vicki Michelle, Kim Hartman, Gui Siner, Richard Marner, Kirsten Cooke, Richard Gibson, Rose Hill a mnoho dalších.