Útěk ze Sibiře: Předlohou byla kniha Slawomira Rawicze, jenže je možné, že i on si příběh pouze přivlastnil

Útěk ze Sibiře: Předlohou byla kniha Slawomira Rawicze, jenže je možné, že i on si příběh pouze přivlastnil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1940 se skupinka uprchlíků z ruského gulagu snaží najít bezpečí v Indii. Ovšem příběh popisuje jejich těžkou cestou přes mrznoucí Sibiř, okolí jezera Bajkal a také překročení Transsibiřské magistrály.

Ačkoliv se zdá, že mají vyhráno, je před nimi ještě daleká cesta plná krutých zkoušek a pokušení. Čeká je nelítostná poušť Gobi, rozlehlé Himaláje a Tibet. Právě tento příběh se stal předlohou pro film, který se snaží co nejlépe popsat pocity bezmoci a vyčerpání uprchlíků.

Herce čekala dlouhá příprava

Aby herci vůbec film mohli natáčet, museli se zúčastnit lednového táboření, které měl na starosti Delafosse-Guiramand. Herci se učili, jak přežít v nepříznivých přírodních podmínkách, osvojovali si specifické dovednosti, které jejich postavy musely ovládat - například stahování kůže zvířat, kladení pastí, stavbu provizorních přístřešků nebo rozdělání ohně.

Střípky z natáčení, které jste nevěděli

Collin Farrell a Jim Sturgess v jedné scéně stahují kůži z losa. I když během natáčení zazněla klapka, herci svou práci dokončili a losa z kůže stáhli celého. Pamatujete si na písečnou bouřku, která postavy ve filmu zastihla? Tak herci skutečně zažili písečnou bouřku, a dokonce krátce před natočením této bouřky umělé. Natáčení museli pozastavit, podmínky nebyly příznivé. Navíc herec Ed Harris se během volných chvilek při natáčení rád stranil ostatním, štáb ho neustále musel hledat v lese.

Je příběh skutečný?

Autorem knihy, která se stala předlohou k filmu je Sławomir Rawicz, bývalý polský důstojník zatčený ruskou NKVD. Jeho příběh popisuje útěk se svými šesti spoluvězni z ruského gulagu a cestu dlouhou necelých 7 000 kilometrů do Indie. Ovšem sovětské záznamy tvrdí, že Rawicz byl díky amnestii propuštěn. Kolem jeho příběhu je spousta spekulací - a zatím se nepřišlo na to, zda je skutečně pravdivý.