Kdo v seriálu Ulice otevřel téma šikany?

Kdo v seriálu Ulice otevřel téma šikany?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Ulice je dost prostorný na to, aby se do něj vešla všechna témata, která jsou divákům blízká. Proto se nemůžeme divit tomu, že se v něm mihlo i téma šikany, a to hned několikrát. Šikanu zažila Tereza Jordánová ještě na gymplu, po svém téma uchopila herečka Anna Kadeřávková jako Rozina, šikanou byl nucen projít také Vítek Klíma. 

Rozina Maléřová byla v Praze nová, a i proto se jí šikana nevyhnula 

Když do Ulice nastoupila rodina Maléřových, diváci se mohli rozhodně na co těšit. K nejmladším divákům se dějem přiblížila Rozina Maléřová v podání herečky Anny Kadeřávkové, kterou čekalo stěhování z rodné Loučky na Moravě do rušné a velké Prahy. Není divu, že se to neobešlo bez komplikací. Rozina nastoupila do třídy Viky a Franty a hned na začátku si prošla kyberšikanou. Její spolužačka Lucie Weberová (herečka Karolína Šafránková) Rozinu neměla dvakrát v lásce a rozhodla si s ní užít krutou zábavu.

Vytvořila si falešný profil, aby přes něj Rozinu jako její nová kamarádka zpovídala. Neváhala využít příležitosti, kdy byla Rozina oslabena změnou prostředí a samotou a přes internet ji začala vydírat. Rozina pak do školy chodila v křečích, protože se bála toho, že na ni prasknou věci, které přes internet svěřovala rádoby kamarádce. Nakonec se Lucčino chování obrátilo proti ní samotné a Lucce hrozila dokonce i špatná známka z chování. 

Lucie Weberová si sama mohla vyzkoušet, jaké to je, když se ocitnete bez přátel a potřebné podpory v kolektivu. Po tom, co na ni šikana praskla, se od ní na chvíli spolužáci odvrátili.

Šikanu Vítka Klímy mají někteří diváci v živé paměti 

Šikana se však může objevit nejen ve škole, nýbrž i v zaměstnání. Případ bankovního poradce Vítka Klímy je toho důkazem. Tady scenáristé poukázali hlavně na to, jak tenká může být hranice od toho, kdy se vyhrocené chování vašich kolegů či nadřízeného změní v psychické zdraví ohrožující stav. Vítek pomalu nespal a nejedl. Je to silná osobnost, a i přesto s ním šikana v práci otřásla. Z toho důvodu dal později také výpověď, a to hlavně proto, že ztratil veškerou chuť pracovat v prostředí, ze kterého se mu dělalo fyzicky špatně.

Šikanovaná ze strany svého zaměstnavatele byla jednu dobu i servírka Šárka, na kterou si dělal choutky Radek Mastný. Dělal jí nemístné návrhy a ani její šéfka Květa Vavrušková se jí tehdy nezastala. To udělal až Martin Maléř, se kterým později začala tvořit pár. 

Zdroj článku:
  • Autorský text