Jak hodnotí seriál Ulice české a zahraniční servery

Jak hodnotí seriál Ulice české a zahraniční servery
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
“Možná je to vaše ulice. Možná jste to vy.” Slogan, který s tímto českým nekonečným seriálem naprosto spjatý. Mýdlová opera, řešící mezilidské vztahy na pražské periferii, má své zastánce i odpůrce. V recenzích se dočtete mnohé názory, přesto Ulice stále drží sledovanost přes 30 %. Nyní nastartovala 16. série a konec se nejspíš ještě neblíží. Jak si tedy seriál stojí v hodnoceních? A proč tomu tak je?

Na světě neexistuje nic, co by mělo vždy a od všech pouze kladná či pouze negativní hodnocení. Zároveň také na všem najdete dobré i špatné. Stejně či vlastně dokonce daleko více to platí ve světě médií. Názory se různí a internetové recenze se plní nejen pozitivními, ale i negativními recenzemi. Bez těch by se dnes nejspíš lidé bohužel neobešli.  

Milované příběhy vs. brak

Ulice si svým podáním získala mnoho příznivců. Po celá léta se svými fanoušky žijí i protagonisté seriálu, jejich herečtí představitelé mnohým divákům připadají jako známí.

V zápletkách, které provázejí hrdiny seriálu, se ostatně občas pozná každý. Jednoduchá i složitější životní dilemata, která určují děj, často odráží situace, jež sami diváci prožívají. Pocit, že vaše momentální životní obtíže řeší i někdo jiný, vám dokážou alespoň mírně ulehčit.

Záporná hodnocení bývají mířena hlavně jedním směrem. Že je to doslova brak. Vzhledem k tomu, že seriál Ulice by měl být pro diváka odpočinkem a příjemným relaxem, není zkrátka nijak složitý. Pokud chce někdo sledovat něco filmově hodnotného, neměl by si vybírat nekonečný seriál.

Velké i malé hvězdy

Seriálem prošlo hodně herců a hereček. Od neznámých po tváře, které známe z filmových pláten a divadelních jevišť už léta a jejich přínos kultuře je nesporný. Z těch, kteří vydrželi v seriálu po celá léta, stojí za zmínku jistě Jaroslava Obermaierová, Ljuba Krbová či Rudolf Hrušínský. Další jako například Jakub Štáfek s Patricií Pagáčovou v Ulici naopak vyrostli.  

Náročný projekt

Natáčení seriálu je vždy náročné, ale Ulice je přeci jen náročnější. 7 režisérů a dokonce 17 scénáristů musí dávat příběhu hlavu i patu. Jejich spolupráce je klíčová a spojit dohromady všechny příběhové linie není vždy jednoduché. V relativně malé, městské čtvrti se prostě potkává každý s každým. Nehledě na formát vysílání 5 dní v týdnu, kdy se opravdu musí na seriálu pracovat prakticky pořád.  

Češi a Ulice

Hodnocení seriálu mezi českými diváky je poměrně rozsáhlé. Zatímco na portálu csfd.cz je průměr 21 %, web fdb.cz naopak udává dokonce přes 45 %. Řada uživatelů má dojem, že děj pokulhává za hereckým obsazením, nicméně další, nutno říci, že nemenší řadě se seriál líbí se vším všudy. Vzhledem ke stálé sledovanosti, je tedy negativní hodnocení poněkud zvláštní.

Bohužel být internetovým haterem, který se baví psaním negativních a mnohdy až přehnaných komentářů ke všemu, je dnes velmi oblíbené. Část těchto odpůrců přitom den co den v pravidelném čase Ulici hltá u obrazovek. Pokud se totiž seriál někomu nelíbí, proč sleduje tolik dílů, které pak komentuje? Ulice si v našich luzích a hájích drží své pozice. 

Ulice v cizině

Na zahraničních portálech toho o Ulici moc nenajdete. Přesto má vytvořené hodnocení na webu imdb.com, kde ovšem dosáhla pouze 2,1 bodů z deseti. Většinu těchto diváků tedy naše Ulice moc nezaujala. Není divu, je totiž určena hlavně českému divákovi. A život na českém předměstí asi není pro cizince tolik zajímavý.

Ostatně jistě najdou něco v tomto stylu z jejich domácího prostředí. Takový seriál by zase třeba vůbec nezaujal nás Čechy.

Seriál Ulice patří k těm, které vydržely. Stále má dostatek věrných diváků, kteří usedají k obrazovkám, aby mrkli, co nového se děje v téhle čtvrti. 

Zdroje: