Tomb Raider: Proč byla Alicia Vikander ta pravá Lara Croft

Tomb Raider: Proč byla Alicia Vikander ta pravá Lara Croft
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě v těchto dnech se Alicia Vikander pohybuje po Karlových Varech, kam přijela s dalšími zahraničními celebritami, jakými jsou například Russell Crowe a Ewan McGregor. Mladá herečka, původem ze Švédska, je u nás známá především díky filmům Dánská dívka, Ex Machina, Krycí jméno U.N.C.L.E či Královská aféra.

Na festival přijela propagovat svůj nový historický film Královnin gambit. V něm představuje šestou manželku anglického krále Jindřicha VIII., Kateřinou Parrovou. O herečce se v minulosti hodně psalo v souvislosti s filmem z roku 2018, kdy dostala roli Lary Croft ve filmu Tomb Raider. Představila ji totiž trochu jinak, než diváci čekali.

Po Angeline Jolie Vikander Laru Croft předvedla jiným a moderním způsobem. Je velká škoda, že MGM ztratilo filmová práva na pokračování, které měla herečka točit.

Když postava Lary Croft debutovala na filmovém plátně v devadesátých letech, získala především chválu za ztvárnění dobrodružné ženy ve světě, kde dominovali muži. Angelina Jolie byla však stylizovaná do ženy, která bude zajímat především mužské publikum, a proto byla hodně „sexualizovaná“.

S příchodem Vikander se pohled na ženskou hrdinku úplně změnil. To bylo samozřejmě pro část diváků zklamáním, protože opět očekávali hrdinku, která bude především lahodit mužskému oku. Navíc Vikander je vcelku známá tím, že se bez problémů před kamerou svléká a pár žhavých scén už pustila do světa. Jenže její Lara Croft rozhodně neměla v úmyslu pokračovat ve stejném stylu. Moderní pojetí akčních hrdinek zcela změnilo podobu a ženy přestaly být prezentovány jako sexuální symbol. Vikander se stala jednou z průkopnic nového trendu. Její postava byla věrná hrám a nedefinoval ji její sex-appeal, ale schopnost přežití a dobrodružný duch.

Nová Lara Croft není zkušeným dobrodruhem ve stylu Indiana Jonese, ale přesto je odhodlaná vyřešit záhadu zmizení svého otce. Vydává se na cestu, aby našla ostrov Yamatai. Není ženou beze strachu, ale pochopila, že se musí naučit své slabosti překonávat, pokud chce uspět. Spoléhá se na svou bystrou mysl, důvtip a svou vůli.

Alicia Vikander vložila do postavy své srdce. Před natáčením prošla hodně tvrdou fyzickou přípravou. Čtyři měsíce ji trénoval bývalý švédský hokejista Magnus Lygdback, který spolupracoval i s Benem Affleckem pro roli Batmana a s Gal Gadot před natáčením Wonder Woman. Kombinací bojových umění, horolezectví, lukostřelby a dřiny v posilovně ji dostal do neuvěřitelné formy. Jelikož její postava nemá žádné superschopnosti, byla fyzická kondice základem pro zvládnutí mnoha akčních scén. Velice štíhlá herečka nabrala 5 kg svalové hmoty.

Zdroje článku: