Toman: Jiří Macháček si o roli intrikána a podrazáka řekl sám

Toman: Jiří Macháček si o roli intrikána a podrazáka řekl sám
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdeněk Toman – šéf zahraniční rozvědky, schopný, ale bezohledný obchodník s obrovskou mocí dostává úkol od komunistické strany. Sehnat peníze, které straně vyhrají volby. Tomana, který se neštítil ničeho, šmeliny, intrik ani podvodů a vydírání ztvárnil Jiří Macháček.

Režisér Ondřej Trojan zavádí diváky do období tzv. třetí republiky, let 1945–1948, a líčí pravdivý příběh Zdeňka Tomana, zakladatele a šéfa československé zahraniční rozvědky. Pro roli tohoto padoucha si režisér vybral zkušeného herce Jiřího Macháčka, který si tak poprvé zahrál postavu, která je založena na skutečném příběhu. A jak se k roli dostal? Jednoduše si o ní Trojanovi řekl jen tak mimochodem u odpoledního kafe a režisérovi se Macháček do role nakonec i hodil. Prý si jsou dokonce fyzicky podobní.

Ondřej Trojan vybíral všechny herce podle podobnosti s reálnými postavami. Například Tomanovy ženy si zahrály Kateřina Winterová, Kristýna Boková nebo Táňa Pauhofová. Tehdejší politické pohlaváry ztvárnili Stanislav Majer, Marek Taclík, Miroslav Táborský, Václav Neužil, Radek Holub či Pavel Liška.