Oscarová herečka Whoopi Goldberg má jasno. Raději budu líčit mrtvoly v márnici, než marnivé ženské v kosmetickém salónu

Oscarová herečka Whoopi Goldberg má jasno. Raději budu líčit mrtvoly v márnici, než marnivé ženské v kosmetickém salónu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Slavná americká herečka a aktivistka Whoopi Goldberg patří mezi hrstku lidí, kteří se pyšní titulem EGOT – to znamená, že získala všechny čtyři nejprestižnější ceny (EMMY, GRAMMY, OSKAR, TONY).

V rodném New Yorku

Komička původem z New Yorku má vlastní jméno Caryn Elaine Johnson a na světě už je 65 let. Whoopi se dočkala výrazných úspěchů až v pokročilém věku, i když talent pro herectví a zpěv už svému okolí předváděla od dětských let. V mládí splynula s proudem volnomyšlenkářských hippies a dostala se do problémů s drogami. Ze závislosti ji pomohl sociální pracovník, který se stal jejím prvním manželem, se kterým měla své jediné dítě.

Každý den s mrtvolami

Po rozpadu manželství potřebovala Whoopi změnit vzduch a odjela do San Diega. Na obživu si vydělávala různě. Jako kosmetička pracovala v kosmetickém salónu, ale práce se jí nelíbila, protože všechny zákaznice chtěly vypadat jako filmové hvězdy a nemohla tak uplatnit svou kreativitu.

To se změnilo až v okamžiku, kdy se stala maskérkou v pohřebním ústavu, kde už ji klientela do práce nemluvila, a tak se mohla plně realizovat. Nebyla to ovšem jediná profese, kterou se živila. Pracovala také jako dělník na stavbě a díky svému příjemnému hlasu se chvíli živila jako děvče na erotické telefonní lince.

Na zkušené v Los Angeles

Veselá Afroameričanka měla ale stále potřebu někoho bavit, a tak se konečně rozhodla vydat do Los Angeles a zkusit štěstí tam. Vystupovala v různých malých představeních a padla do oka Stevenovi Spielbergovi, který ji obsadil do snímku „Purpurová barva“. Volba to byla šťastná a za roli si odnesla Zlatý glóbus.

Za střelenou, ale dobrosrdečnou vědmu z filmu „Duch“ si hrdě odnášela Oscara za vedlejší roli. Byla teprve druhou Afroameričankou, která sošku dostala (po Hattii McDaniel). Další příležitost na sebe nenechala dlouho čekat a za „Sestru v akci“ se herečka dočkala hvězdy na chodníku slávy.

S přibývajícím věkem se v Hollywoodu moc dobrých filmových rolí komediálního zaměření nevyskytuje, a tak se Whoopi s filmem rozloučila a věnuje se hlavně boji za práva žen a homosexuálů, občas si pro radost zahraje nějakou televizní roli nebo zavítá do zábavné show.