Tajemství hradu v Karpatech: Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský a Michal Dočolomanský v komedie plné bizarních situací

Tajemství hradu v Karpatech: Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský a Michal Dočolomanský v komedie plné bizarních situací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Práce Oldřicha Lipského milovníky starších filmů nikdy nezklame. Tentokrát se spojil s Jiřím Brdečkou, se kterým pracoval na scénáři, a s výtvarníkem Janem Švankmajerem, který dal komedii z roku 1981 punc originality.

Snímek s mimořádným hereckým obsazením je vtipný a i herci si natáčení užívali. Kopecký se chodil dívat na natáčení i ve dnech, kdy nepracoval. Seděl a sledoval své kolegy. Mladším hercům rád radil, jak si co nejlépe poradit. S Hrušínským a Brodským po večerech hrávali mariáš.

Z natáčení

Podkarpatská horalská vesnice Vyšné Vlkodlaky vznikla filmovým kouzlem na dvou místech. Točilo se v našem nejznámějším skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm a na Slovensku v Čachticích. Jak často připomínal Dočolománský, natáčení na Slovensku nebylo pro slabé povahy. Místní filmaře nevítali s otevřenou náručí a házeli po nich kamením. Neměli s filmováním dobré zkušenosti. Uplynulo jen pár měsíců, co obec navštívili falešní filmaři, kteří pod různými záminkami tahali z lidí peníze a potom zmizeli.

Chvíli trvalo, než místní pochopili, že tentokrát se opravdu bude natáčet. A navíc šlo o úsměvnou parodii na příběh z věhlasného románu Julese Vernea a Brdečka s Lipským na nikom nenechali nit suchou. Brdečka pro film dokonce vytvořil unikátní horalské nářečí plné jadrných i vznešených výrazů, které dodaly filmu ještě komičtější atmosféru. Scénář byl dokonce odměněný na FF fantastických filmů Fantasporto v Portugalsku.

Kromě nevlídných domorodců se proti filmařům spiklo i počasí. Pro ponurou atmosféru potřebovali špatné počasí a je jasné, že přišly krásné dny plné slunce, které jsou ve většině případů vysněným filmařským počasím. Natáčet se muselo přes několik clon, aby byl režisér s výsledkem spokojený.

Honba za hercem do role hraběte Telekeho

Oldřich Lipský dlouho nevěděl, komu roli svěřit. Mezi adepty byl Luděk Sobota, Oldřich Kaiser nebo Milan Lasica. Ale potom se rozhodl sáhnout po Michalu Dočolomanském, který se osvědčil ve filmu Adéla ještě nevečeřela. Nadaboval ho Ladislav Županič, přestože česky mluvil. Režisér tam ale stále tu slovenštinu slyšel.

Dočolomanský vzpomínal, že si ho pro tuto roli Lipský hodně dlouho oťukával, než se definitivně rozhodl. Musel ho přesvědčit, že bude pro specifický styl humoru tím pravým.

O filmu

Romány Julese Vernea byly pro filmaře hodně přitažlivé. Největším obdivovatelem francouzského spisovatele byl Karel Zeman (Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď, Na kometě). Vědeckofantastické a dobrodružné prvky s motivy ze strašidelných gotických románů se Lipskému a Brdečkovi zalíbily natolik, že vytvořili fantazijní parodii, jež odkazuje i na klasické upíří příběhy (román Tajemný hrad v Karpatech ovšem vyšel pět let před Drákulou Brama Stokera).

Protagonistou vyprávění je hrdinný hrabě Felix Teleke z Tölökö (Michal Dočolomanský), který s věrným komorníkem Ignácem (Vlastimil Brodský) během pobytu v Karpatii narazí na stopu své zmizelé milenky, operní pěvkyně Salsy Verde (Evelyna Steimarová). Zjistí, že divu unesl padoušský baron Gorc z Gorců (Miloš Kopecký), jehož hradní sídlo je plné bizarních vynálezů šíleného vědátora Orfanika (Rudolf Hrušínský). Ty přicházejí ke slovu během Telekeho urputné potyčky s démonickým protivníkem.

Jeden z nejpopulárnějších filmů Oldřicha Lipského si můžete připomenout v nabídce TV Prima 9. prosince odpoledne nebo 10. prosince v noci. Film je také k dispozici na prima+ a VOYO.

Zdroje článku: