Světoznámé seriály, na kterých se rozhodně nešetřilo

Světoznámé seriály, na kterých se rozhodně nešetřilo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní seriálová tvorba je hra s čísly v několika ohledech. Stále častěji se musí vytvářet složité kulisy a i ty, které vzniknou pouze v počítačích, jsou finančně náročné. Diváci jsou hodně nároční a chtějí nové vizuální efekty. Úspěch seriálů podpoří i jména slavných herců.

Honoráře snů

To vše udělalo ze seriálů, které chtějí označení jako „velkolepé, nejsledovanější, překvapivé či triumfální“, hodně drahou záležitost. V poslední době je konkurence tak velká, že se produkce předhání v hereckém obsazení. Tento trend je od devadesátých let stále silnější. Už v devadesátých letech si třeba Kelsey Grammer v seriálu Frasier přišel na 1,6 milionu dolarů za epizodu.

Není žádným tajemstvím, že parta třicátníků z Přátel shrábla milion dolarů za epizodu. Jejich zbraní byla soudržnost, se kterou si zajistili všichni stejné honoráře. Šestičlenné původní obsazení získalo 2 % syndikátního příjmu, který v roce 2018 činil nejméně 20 milionů dolarů pro každého jen za to, že se seriál stále vysílal. Na své si přišly i hlavní hvězdy z novějšího seriálu Hra o trůny, kdy se honoráře pohybovaly kolem půl milionu dolarů za epizodu.

V mnoha případech nejsou přesné náklady na seriál veřejné, a tak se o náročnosti natáčení spekuluje a výdaje se částečně odhadují.

Hodně drahé epizody

Oblíbený seriál Bratrstvo neohrožených je označovaný za jeden z prvních velkorozpočtových seriálů, který už v začátku měl v rozpočtu 12 milionů na epizodu. Připojení Toma Hankse a Stevena Spielberga k tvůrcům bylo pro HBO zárukou, že se jim investice vrátí.

Na seriálech nešetřil ani Netflix a třeba seriál Osmý smysl od tvůrců Matrixu měl rozpočet 9 milionů dolarů na epizodu. Nakonec se seriál o skupině cizinců roztroušených po celém světě, kteří se umí propojit, nedokázal prosadit tak, aby po druhé sezóně pokračoval. 

Hluboko do pokladny sáhl Netflix i při natáčení seriálu Marco Polo, kde se rovněž náklady na epizodu vyšplhaly k devíti milionům. Tady bylo od začátku jasné, že složité scény, dobové kostýmy a rekvizity seriál prodraží. Cesta italského obchodníka ze 13. století, který se spřátelil s mongolským vládcem Kublajchánem, byla vyprávěna v jedné sérii o 10 dílech, o které Netflix doufal, že mu rozšíří pestrost nabídky.

Teorie velkého třesku z dílny CBS se stala kultovním seriálem podobně jako Přátelé. S náklady zamávaly požadavky předložené hlavními hvězdami Jimem Parsonsem, Johnnym Galeckim a Kaley Cuoco, kteří vydělali 1 milion dolarů za epizodu (z 60 000 dolarů za epizodu, když show začala). Seriál se točil 12 let a CBS si mohla dovolit účtovat přes 300 tisíc dolarů za půlminutové reklamní bloky. V poslední sérii to bylo dokonce přes milion dolarů.

Některé plány se nevydaří. Například seriál Řím, který vznikl ve spolupráci HBO a BBC, byl po dvou sériích ukončen, protože investice 9 milionů dolarů na epizodu, kde byly stovky komparzistů, dobové kostýmy a hodně extravagantní výprava, se tvůrcům nevyplatila.

I mezi novými seriály jsou rekordmani. Seriál Halo vysílaný na SkyShowtime druhou sezónu, má rozpočet 10 milionů dolarů na epizodu. Odhaduje se, že jen vizuální efekty, kulisy a kostýmy stály 200 milionů dolarů.

Skromně se nenatáčí ani seriál Koruna, který má přibližně 13 milionů dolarů na epizodu. Jenom kopie svatebních šatů Alžběty II. vyšla asi na 37 tisíc dolarů. Rozpočtem zacvičilo i 7 tisíc dalších kostýmů a replika Buckinghamského paláce v životní velikosti.

Rozpočet seriálu Hra o trůny byl často zmiňován, ale 15 milionů dolarů za epizodu se HBO rozhodně vyplatilo. A prequel Rok draka nezůstal pozadu a na jednu epizodu padlo 20 milionů dolarů. Plánovaný rozpočet byl ještě o nějaký ten milion vyšší. Náročné byly scény s draky a fantasy svět propracovaný do posledního detailu. Herce moc přeplácet nemuseli. Každý chtěl v takovém projektu hrát.

Rekordmanem v nákladech

Astronomický rozpočet nemusí nutně znamenat nadprůměrný divácký úspěch. Seriál z dílny Amazon Prime Pán prstenů: Prsteny moci je toho důkazem. Za více než 58 milionů dolarů za epizodu (rozpočet na prvních 5 sezón se šplhá k miliardě dolarů) se dostal do čela nejnákladnějších seriálů, ale ve sledovanosti a hodnocení jde jen o lehce nadprůměrný seriál. Ani průkopnické speciální efekty nepřinesly očekávaný efekt, navíc Amazon musel zaplatit 250 milionů za práva na knižní sérii.

Zdroje článku: