Svatopluk Skopal jako Karel Mlejnek, dědeček z kriminálky

Svatopluk Skopal jako Karel Mlejnek, dědeček z kriminálky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Před dvěma lety přinesla Česká televize kriminální seriál spojující napětí z detektivního vyšetřování s humornými příhodami české rodinky. Jedním z hlavních hrdinů seriálu Poldové a nemluvně je Karel Mlejnek, jehož si zahrál Svatopluk Skopal.

Karel Mlejnek vyměnil zbraň za chrastítko

V prvním díle s názvem Malorážka nastává pro šéfa oblastní kriminálky Karla Mlejnka zásadní zlom v životě. Odchází do penze a musí se smířit nejen s rolí důchodce, nýbrž i čerstvého dědečka. Dostane na starost vnučku Elišku, aby se její maminka Monika mohla vrátit ke studiu. Tatínek Kamil zatím převzal Karlovo křeslo na kriminálce.

Babička Vlasta se raduje, že teď bude mít její manžel více času na rodinu – po všech těch letech, kdy upřednostňoval práci a honbu za zločinci. Karel však není z procházek s kočárkem příliš nadšený, alespoň ne do chvíle, kdy si uvědomí, že malá Eliška je vlastně nečekaně dobrý parťák pro řešení zapeklitých případů. Když je poblíž zničehonic zabit neblaze proslulý podnikatel Hrázský, Karel si nemůže pomoct a vyráží zpátky do akce, aby synovi Kamilovi pomohl s vyšetřováním. Co na tom, že zároveň musí stíhat vyměňovat plenky…

Babička Vlasta (herečka Taťjana Medvecká), Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Svatopluk Skopal má s Karlem cosi společného

Představitel Karla Mlejnka o něm mluví jako o člověku, který odchází do penze a nemá žádné koníčky. Nemá se tedy čím zaměstnat a táhne ho to zpět ke kriminálním případům. Pořád se montuje do vyšetřování. Svatopluk Skopal v něm vidí sebe sama a s humorem podotýká, že on šel koneckonců také do penze.

Na sklonku května oslavil sedmdesáté první narozeniny, ale přitom se, jak říká, stále montuje do divadla i filmu. Aktuálně účinkuje v inscenacích Divadla na Vinohradech: Je třeba zabít Sekala, Český román, Pygmalion či Romeo a Julie. Rovněž působí v komediích Rukojmí bez rizikaHerci jsou unaveni.

Vzpomínáte, kde si ještě zahrál Svatopluk Skopal?

Mezi nejvýraznější kladné role Svatopluka Skopala patří bezpochyby ty v seriálech Sanitka, Synové a dcery Jakuba skláře a Dlouhá míle. Vrátíme-li se z hlubší minulosti do relativně nedávné, můžeme zmínit např. seriál První republika, v němž si zahrál inspektora Mlčocha. Objevil se také v mnoha pohádkách, třeba Kouzla králů, Začarovaná láska nebo Boháč a chudák. Nepochybně si ho vybavíte i z komedie Probudím se včera, kde dělal svérázného tatínka Jiřímu Mádlovi.