Síla psa: Hvězdný Benedict Cumberbatch jako bezohledný rančer na Netflixu v novém westernu z dvacátých let

Síla psa: Hvězdný Benedict Cumberbatch jako bezohledný rančer na Netflixu v novém westernu z dvacátých let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poutavý příběh o lásce, touze a zradě je velkým návratem režisérky Jane Campion, která se do dějin kinematografie zapsala oceněným snímek Piano. Westernový příběh se odehrává v Montaně 20. let a soustředí se na Phila, brilantního, nadmíru mužného rančera s drsným charakterem.

Phil Burbank je elegantní, brilantní a mezi muži oblíbený rančer, který žije a hospodaří s bratrem Georgem, kterého si zahrál Jesse Plemons (Irčan, Paul, Bitevní loď). Jeho bratr George je sice tvrdohlavý, ale na rozdíl od dominantního bratra je citlivý a klidný. Rančeři se starají o největší ranč v okolí, daleko od moderního světa té doby.

Když se George tajně ožení s místní vdovou Rose (Kirsten Dunst) a přivede ji bydlet na ranč, Phil rozpoutá nelítostnou válku, aby jejich vztah zničil a nebojí se použít ty nejšpinavější způsoby. Neváhá pro své cíle využít i syna vdovy.

Celovečerní film podle stejnojmenného románu Thomase Savage z roku 1967 režíruje novozélandská režisérka Jane Campion. K předchozím dobovým dramatům režisérky patří Piková trojka, Piano, Anděl u mého stolu, Portrét dámy.  

Campionová ve svém prohlášení uvedla:

Síla psa je úžasný román, který si zaslouží život na velkém plátně. Nemohla jsem na příběh přestat myslet, opravdu mě to pronásledovalo. Témata mužnosti, nostalgie a zrady jsou opojným mixem. Je také vzácné najít příběh, kde témata, děj a postavy vytvářejí napětí, když se navzájem odhalují, a dokonce i konec je uspokojivý a nečekaný.

Dobové drama, které neotřelým způsobem prozkoumává „mužnost amerického Západu“, přichází na Netflix a do vybraných kin 1. prosince 2021.

Filmoví kritici uvádí, že jde o silný a nezapomenutelný film a dosud nejlepší Cumberbatchův herecký výkon. Na FF v Benátkách sklidil film čtyřminutový divácký potlesk.

Režisérka Campion si od tvorby celovečerních filmů dala desetiletou pauzu a čekala na ten správný příběh, který našla právě v románu, podle kterého napsala scénář. Po usilovném hledání v Montaně však nebyla spokojená s lokalitami, a tak se nakonec film natáčel v její domovině na Novém Zélandu. Když režisérka prozkoumala novozélandský Jižní ostrov s jasně modrou oblohou a okolními horami, hned věděla, že je to přesně to místo, které ve filmu potřebuje.

Oskarový Benedict Cumberbatch (kterého si určitě vybavíte v celé řadě filmových hitů, jako jsou válečné snímky 1917 a Kód Enigmy nebo fantasy ságy Thor: Ragnarok, Doktor Strange, Avangers: Infinity War, Hobit: Bitva pěti armád) nenechal nic náhodě a poctivě na natáčení trénoval. Naučil se dělat provazy, jezdit na koni jako pravý rančer a dokonce i dělat podkovy.

 

Zdroj: