Scenárista filmu Duch si přál do role režiséra Miloše Formana, nakonec to nevyšlo

Scenárista filmu Duch si přál do role režiséra Miloše Formana, nakonec to nevyšlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Duch dokázal své diváky pořádně potrápit a slzy tekly proudem tolik, že během některých projekcí se v kinosálech rozdávaly kapesníky. Do režisérské židle si nakonec sedl Jerry Zucker.

Pro scenáristu Rubina to nebyla nejlepší volba a toužil po tom, aby jeho příběh zfilmoval Miloš Forman nebo Stanley Kubrick. Nakonec ho jako svůj první samostatně režírovaný film pustil do světa Jerry Zucker. Po několika parodických filmech se Zucker rozhodl začít novou stránku své kariéry a hledal dobrý scénář, který nakonec našel. Aby scenáristu přesvědčil, že je ten pravý, zašel s ním na večeři, kde mu o svých představách řekl.

Než roli Sama Wheata dostal Patrick Swayze, uvažovalo se o hereckých hvězdách, jako je Harrison Ford, Michael J. Fox, Paul Hogan, Tom Hanks, Kevin Bacon, Kevin Kline, Alec Baldwin a Tom Cruise nebo Bruce Willis. Poslední jmenovaný roli odmítl, protože nerozuměl scénáři a později toho litoval. Podobně si i Michael J. Fox myslel, že film nebude fungovat, a při zpětném pohledu litoval, že roli odmítl. Pro roli Molly Jensen (Demi Moore) byly zvažovány Michelle Pfeiffer, Molly Ringwald, Meg Ryan, Julia Roberts a Nicole KidmanTina Turner, Patti LaBelle a Oprah Winfrey byly zvažovány na roli Ody Mae Brown. Nakonec sám Swayze doporučil Whoopi Goldberg.

Romantický film s duchařskou atmosférou byl uveden v kinech 13. července 1990, s komerčním úspěchem čítajícím výdělek 505 milionů dolarů, to s rozpočtem 22–23 milionů dolarů. Ghost se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1990 a v době svého uvedení byl třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Natáčení filmu začalo v červenci 1989. Mnoho scén v interiéru bylo natočeno ve studiu Paramount v Los Angeles. Interiér loftu Sama a Molly, který inspiroval k netradičnímu bydlení lidi po celém světě, byl kopií bydlení umělkyně M. Donerové. Ta dala tvůrcům k dispozici plány svého bytu, ale odmítla natáčení u sebe doma.

Nakonec našli filmaři prostor ve čtvrti Soho, který se stylem tomuto loftu podobal.     

Exteriéry byly točeny v New Yorku, zejména v Bedford-Stuyvesant, Soho a Wall Street, po dobu asi pěti týdnů. Film obsahuje asi 100 záběrů se speciálními efekty. Slavný „chlapecký střih“ Demi Moore ve filmu navrhl manhattanský vlasový stylista John Sahag.

Nejikoničtější scénou z filmu je Demi Moore u hrnčířského kruhu. Herečka absolvovala kvůli této scéně kurz, aby působila věrohodně. Jde o jednu z nejvíce parodovaných scén z amerického filmu.

Možná se dočkáme remaku filmu. Magazín Vanity Fair zveřejnil, že společnost herce Channinga Tatuma zakoupila práva od společnosti Paramount a chystá novou verzi, kde by měl Tatum být obsazen do role, kterou ztvárnil Patrick Swayze.

Srdcervoucí příběh si můžete připomenout už 1. června na Prima Max v poledne.

Zdroje článku: