Saša Rašilov z Ordinace měl v 90. letech jedno velké privilegium

Saša Rašilov z Ordinace měl v 90. letech jedno velké privilegium
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený herec Saša Rašilov září na divadelních prknech i v televizních obrazovkách. Jak přišel ke svému jménu? Proč se s ním lidé radili o svém zdravotním stavu? A co bylo nejtěžší na dabování Mickey Mouse?

Příběh netradičního jména

Dědeček Saši Rašilova, vynikající český herec, se původně jmenoval Václav Rasch, ale když začínal v kabaretech, říkali mu, že jeho jméno je málo výrazné. K příjmení si tedy přidal koncovku –lov a křestní jméno změnil na Saša.

Otec Saši Rašilova (někdy zvaného třetího, nejmladšího) zdědil jméno Václav, které poté předal i svému druhému synovi, také herci, Václavu Rašilovi a jeho bratr dostal jméno Saša. V rodném listě má však jméno Alexandr, protože matriky v 70. letech jméno Saša nepovolily. 

Slavné jméno a tíha rodinné tradice Sašu Rašilova ze začátku svazovaly a často o svém hereckém talentu pochyboval. Zvláště při nástupu do Národního divadla, kde se setkal i s několika pamětníky svého dědečka Saši Rašilova. Naštěstí pro něj i pro diváky svůj blok překonal, a právě na prknech Národního divadla doteď září.

Štěstí na role doktorů

Do podvědomí diváků se Saša Rašilov dostal rolí v pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, kde ztvárnil syna Josefa Abrháma (postava Arnošta Blažeje).

Někteří sledující si ho s postavou natolik ztotožnili, že po něm žádali medicínské rady.

Své zážitky Rašilov popisuje takto: „Když se to stalo asi popáté a paní v řeznictví mi povídá: Dobrý den, pane Rašilov, viděla jsem vás v té Nemocnici, vy jste skvělý herec. Jenom se chci zeptat: pobolívá mě tady v koleně… už jsem nějaké vysvětlování vzdal a říkal: Podívejte, rozhodně si zajděte na vyšetření, já bych to nepodceňoval.“

Dalšího doktora, konkrétně pediatra, si zahrál v divácky úspěšném seriálu Ordinace v růžové zahradě. Jeho postava si svoje životní cíle plní navzdory osudu, kvůli kterému skončí na vozíku. O své roli Saša Rašilov řekl: „Kolegové si ze mě dělají legraci, jak pořád musejí před kamerou pobíhat a já si to celé odsedím. Přiznám ale, že když se obraz točí tři čtvrtě hodiny a mně se po celou tu dobu nesmí nohy pohnout, dělá mi potíže vstát a rozejít se.“

Lékaře, Michala Tomáška, si zahrál i v dalším seriálu, Modrý kód.

Od Mickey Mouse po Johnny Deppa

Saša Rašilov není jen výborný herec, ale i skvělý dabér. Svůj hlas propůjčuje například Adamu Sandlerovi, Ewanu McGregorovi, ovšem nejvíce spjatý je s hercem Johnny Deppem. Před lety se přidal k iniciativě dabérů pro férovější podmínky a zkvalitněné podmínek dabingu, kvůli čemuž málem přišel o možnost dabovat masového vraha Dextera, další charakteristickou postavu Rašilova nabitého seznamu herců, které namlouvá.

Zajímavostí je, že jako jediný český herec získal v 90. letech privilegium dabování kreslené postavičky Mickey Mouse. Dabování probíhalo pod přísným dohledem, Disney chtělo mít nad vším kontrolu. Herci byli monitorování, aby nedošlo třeba k úniku obrázku se známým myšákem. Rašilov v show 7 pádů Honzy Dědka vtipně popisoval, jak těžké je dabovat postavičku, přes kterou běhají ochranné kódy a jejíž obraz je rozmazaný pro zvýšení ochrany.

Poctivá práce se však vyplatila, Saša Rašilov získal 2003 Cenu Františka Filipovského za dabing.

Zdroje: