Rudolf Hrušínský starší: V které roli ho máte nejraději?

Rudolf Hrušínský starší: V které roli ho máte nejraději?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože nás herec Rudolf Hrušínský opustil už v roce 1994, díky množství rolí, které vytvořil, je s námi dodnes a patří k pokladům české kinematografie. Kdo by si uměl představit Vánoce bez jeho geniálního Švejka?

Rudolf Hrušínský se narodil v říjnu 1920, a to přímo za divadelním hledištěm. Bylo tak jasné, že se herecké profesi nevyhne. Své nadání zdědil po obou rodičích a v žilách mu kolovala krev hereckých rodů Červíčků a Budínských a ve svém rodokmenu měl i Josefa Kajetána Tyla.

Rudolf vyrůstal v kočovné herecké společnosti své babičky Anny Budínské Červíčkové. Když se rodiče usadili v Praze, naplánovali si pro syna jistou budoucnost a poslali ho studovat na gymnázium. Nebylo to ale nic pro něj a ze školy ho brzy vyhodili.

Už v patnácti letech se začal živit jako herec a brzy se ukázalo, jak mimořádný talent má. Netrvalo to dlouho a stal se nepostradatelným členem činoherního souboru Národního divadla. Jeho předností byl mimořádný hlas. V kombinaci s talentem nemusel dlouho čekat na příležitost u filmu.

Komedie Cesta do hlubin študákovy duše z roku 1939 z něj udělala hvězdu. Během své kariéry vytvořil více než stovku nezapomenutelných filmových a televizních rolí. Za svůj šarm a neodolatelný hlas vděčí své pověsti milovníka žen. Pravdou ale je, že se na konci 2. světové války zamiloval do teprve šestnáctileté Evy Koubkové, se kterou se seznámil na plovárně v Plané nad Lužnicí, když se zašel před večerním představením osvěžit. Rudolf přinesl dívce lístky na večerní představení a námluvy mohly začít.

Rodiče Rudolfa nebyli z nevěsty nadšení. Byla moc mladá a vážila sotva čtyřicet kilogramů! Nakonec to ale klaplo a z manželství vzešly další dvě herecké legendy, Rudolf a Jan.

Každoročně si připomínáme fenomenálního herce jako nezapomenutelného Švejka v komedii Karla Steklého. Hlášky ze Švejka už zlidověly a je těžké si představit, kdo by tuto postavičku dokázal ztvárnit lépe. Určitě je nezapomenutelný i v komedii Slavnosti sněženek:

Jak by tady bylo krásně, kdyby tady nebyly ty vosy.

Divákům přirostl k srdci i jako doktor v komedii Postřižiny a jako lidský doktor, který se rád kochal, v komedii Vesničko má středisková. Jeho naprosto fenomenální logistika ve filmu Kulový blesk dokáže ohromit i dnes.

 

Zdroj:

  • Moje šťastná hvězda 2020