Žádný muž nezůstal při setkání s Ribannou chladným. Stejně působila i její představitelka, kráska Karin Dor

Žádný muž nezůstal při setkání s Ribannou chladným. Stejně působila i její představitelka, kráska Karin Dor
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Německá herečka dokonce oslnila i milovníka žen a mnohonásobného Zlatého slavíka, Karla Gotta. Ve filmu Vinnetou – Rudý gentleman se objevila po boku Maria Girottiho, který se později proslavil pod jménem Terence Hill.

Ani Girotti nedokázal odolat kouzlu indiánské dívky, a to byl trochu problém, protože film režíroval manžel krásné Karin, Harald Reinl. Přestože byl Reinl zvyklý na to, že Karin poutá pozornost mužů, právě při natáčení dobrodružného filmu prošlo jejich manželství tvrdou zkouškou. Kráska Karin byla miláčkem německého publika a její manžel věděl, že její přítomnost ve filmu ještě umocní předpokládaný úspěch. Na druhou stranu neměl moc na výběr, když chtěl mít doma klid, protože mladá manželka věděla, jak si věci prosadit. Svým osobním kouzlem dokonce dokázala zamotat hlavu i Seanovi Connerymu, když se stala jeho Bond girl.

Osudová žena na plátně i v životě

Karin, narozená jako Käthe Rose Derr, a to 22. února 1938 ve Wiesbadenu, se třikrát vdala a každé manželství prožívala naplno. O jejím temperamentu nebylo pochyb a svým uhrančivým pohledem dokázala znejistět i ty nejsebevědomější muže. V manželství nebyla zrovna vzorem hodné a věrné ženy, ale s elánem a elegancí sobě vlastní překonala nespočet manželských krizí. Se stejnou vervou se vrhla i do boje se zákeřnou rakovinou.

Karin se provdala už v 17 letech, a to asi po roční známosti, kdy si ji režisér vybral do jednoho ze svých filmů. V době, kdy natáčel úspěšný film Poklad na stříbrném jezeře, který odstartoval „indiánskou filmovou mánii“, už spolu byli sedm let. Moc dobře znal přednosti své ženy a zvykl si už na zájem mužů o ni. Nakonec to byl on, kdo si ji odváděl domů. Také věděl, že do svých rolí dává vše, protože herectví pro ni byla spíše radost než práce. Kvůli rozjíždějící se kariéře nechala i školu. Věkový rozdíl manželů byl 27 let, a tak se Reinl po boku mladičké manželky dmul pýchou. Za pár měsíců po svatbě se jim narodil syn Andreas.

Nešlo si nevšimnout, že mladá maminka po porodu ještě více rozkvetla. Karin se snažila skloubit mateřství a kariéru. To druhé ji vyšlo lépe.

První roky manželství se jí pracovně neuvěřitelně dařilo a každý rok stihla úspěšný film. Manžel ji obsadil do oblíbených detektivek, které v té době točil, a v roli půvabné a naivní dívky, která pomáhá dopadnout zločince, ji milovalo celé Německo. Vysloužila si přezdívku „Miss německých detektivek“.

Když přišel Vinnetou

Vinnetou a Ribanna po útoku medvěda
Vinnetou a Ribanna po útoku medvěda | Zdroj: Columbia Pictures / © Česká televize

Karin už si zahrála v první mayovce, Poklad na stříbrném jezeře (1962), roli Karen, ale zkušené oko režiséra pochopilo, že její osobnost má mnohem větší potenciál, jenž by mohla v dalším filmu dobře prodat. Když obsazoval v roce 1964 roli Ribanny, měl jasno. Tušil, že film bude i díky jeho ženě velkým hitem.

Už během natáčení vše nasvědčovalo tomu, že půjde o hodně úspěšné dílo, na které diváci netrpělivě čekají. Proto se rozhodl oživit obsazení novými tvářemi, a tak se ve filmu ocitl právě fešák Mario Girotti a Klaus Kinski.

Harald Reinl si také uvědomoval, že manželství mu začíná trochu skřípat, ale věřil, že jeho žena dokáže ocenit příležitost, kterou jí nabídl. A Karin byla jako Ribanna skvělá a rozehrála před kamerami svůj milostný příběh s Vinnetouem, náčelníkem Apačů, tak skvěle, že se diváci neubránili slzám dojení. Když se však na place kamery vypnuly, krásná indiánka trávila všechen svůj volný čas s Mariem Girottim, který ještě netušil, že se z něj už za krátký čas stane Terence Hill a ženy mu budou padat k nohám. O Karin musel ještě usilovat a dvořit se jí. Když měli volno, jezdili na obědy do Splitu, a když se štáb nacházel u slovinské jeskyně Postojna, odjeli i do nedalekého italského Terstu.

Manžel temperamentní herečky byl se zajímavým vztahem své ženy sice obeznámený, ale potřeboval se soustředit na práci, ne na vrtochy své manželky. Karin samozřejmě nikdy románek nepotvrdila, ale Reinl už je spolu do filmu neobsadil. Karin se objevila i v posledním snímku z řady o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi, filmu Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (1968).

Ještě před tímto filmem se z Karin stala agentka Helen Brandt, která zazářila po boku Jamese Bonda ve filmu Žiješ jenom dvakrát. Nijak neskrývala, jak moc se jí Connery líbil, a on dokonce uvedl, že žádná jeho herecká partnerka nelíbala tak opravdově jako Karin Dor.

poručík Merill a Ribanna
poručík Merill a Ribanna | Zdroj: Columbia Pictures / © Česká televize

Po velkém vzletu musel přijít pád

Rozvod nebylo to nejhorší, co herečku na konci šedesátých let potkalo. Manželství bylo už dlouhodobě nefunkční a rozchod slavného páru nikoho nepřekvapil. Karin si moc dobře uvědomovala, že za vše, čeho ve filmu dosáhla, vděčí manželovi. Věkový rozdíl byl však stále více zřejmý. Rozvod proběhl v klidu.

Bohužel hned za pár týdnů přišla Karin o oba rodiče, a to ji silně zasáhlo. Ztratila chuť nejen k jídlu, ale i do života. Den za dnem se její stav zhoršoval a diagnóza, kterou si nakonec vyslechla od lékařů, byla zdrcující.

Jenže jak se ukázalo, právě tato drsná realita herečku vrátila zpět do života a rozhodla se s rakovinou bojovat. Jenže nedokázala žít bez práce a jako by chtěla prací nemoc porazit, šla z jednoho natáčení do druhého. Bolest potlačovala léky, po kterých byla unavená, a tak musela brát i léky, které ji povzbuzovali. Na prášcích se stala silně závislou a tento stav trval roky.

Nezanedbávala ani vztahy

Vdala se ještě dvakrát. Krátce žila s bohatým obchodníkem a podzim života strávila s americkým milionářem a producentem Georgem Roothamem, který trpěl na sklonku života Alzheimerovou chorobou. Karin se o něj vzorně starala až do jeho smrti v roce 2007.

V jednom z posledních rozhovorů uvedla, že by chtěla napravit vztahy se synem. Toho kvůli kariéře dala na výchovu k příbuzným, a to jí nikdy neodpustil. V dospělosti se jí vyhýbal.

Slavná Ribanna měla neslavný konec

V roce 2016 upadla na chodníku v severní Itálii a několik minut byla v bezvědomí. Lékaři přehlédli zranění hlavy. Herečka sice ještě pár měsíců hrála v divadle, ale potom se její stav začal hodně zhoršovat a poslední měsíce života strávila v pečovatelském domě v Mnichově, kde v roce 2017 zemřela.

Krásný příběh z dětství, film Vinnetou – Rudý gentleman, si můžete připomenout na obrazovkách ČT1 16. července ve 21:45.

Zdroje článku: