Příběh o nespoutané ženě, která našla svou životní lásku v době vzdálené dvě století, a ničeho nelitovala

Příběh o nespoutané ženě, která našla svou životní lásku v době vzdálené dvě století, a ničeho nelitovala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je toho mnoho, co seriál Outlander stanice Starz nabídl, když nás vtáhl v roce 2014 do děje fantasy příběhu, zasazeného v první sérii do Skotska 18. století. Tam zdravotní sestra Claire Randall prožívá události doby, která je pro ni cizí, nebezpečná a stejně tak vzrušující a přitažlivá.

Hrou osudu se ocitne v době, kdy Anglie prosazuje svou nadvládu nad Skotskem silou a jako Angličanka se znalostmi z 20. století bude považována za špeha nasazeného mezi Skoty, za čarodějnici či dobrou lesní vílu.

To vše jde stranou v okamžiku, kdy donucena okolnostmi vstoupí do manželství se skotským mladíkem Jamiem Fraserem, přestože ví, že ji v jiném světě hledá její muž Frank Randall.

Tvůrci, v jejichž čele stál Ronald D. Moore, se drželi knižní předlohy Diany Gabaldon a nevynechali ani pikantní scény ze svatební noci a manželského života zkušené a vášnivé Claire a mladičkého horala. Caitriona Balfe (v roli Claire) a Sam Heughan (jako Jamie Fraser) ani po pěti sériích ještě nepřesvědčili své fanoušky, že jsou jen dobří přátelé. Vztah mezi hlavními hrdiny uchvátil tisíce diváků i u nás a na sociálních sítích jsou stále aktivní skupiny, které sbírají střípky všeho, co se seriálem souvisí.

Po úspěchu první série se hrdinové opakovaně vrací, stále se děj v hrubých rysech podobá knihám, a tak všichni milovníci této ságy nadšeně vyplňují mezery mezi televizními sériemi četbou nově vydaných knih.

Seriál sice pracuje s fantasy prvky, ale velice dobře mapuje bouřlivá léta své doby, a to nejen ve Skotsku a Anglii, ale i v Americe, kam osud mnoho Skotů i Angličanů zavane. A je to historie opravdu poutavá a také krvavá.

Sága samozřejmě nestojí na dvou postavách, dějové linky se v některých sériích střídají i časově, kdy jsou v dění dvě období, vzdálená od sebe 200 let, ale přechod je vždy udělaný velice dobře a určitě nepůsobí rušivě.

Pět skvělých sérií nabízí v archivu například Netflix. Na šestou sérii si musíme počkat necelý rok.

Pokud vám tento seriál unikl, využijte zbytek letního volna a jděte se při jeho sledování osvěžit ke křišťálově čistým pramenům skotské horské přírody a nechte se unášet příběhem osudové lásky (tedy pokud zrovna nejste v Číně, ta filmy a seriály s motivem cestování v čase zakazuje). Při toulkách českou přírodou se vyhýbejte menhirům, které hučí. Mohli byste se objevit třeba uprostřed bitevního pole na Bílé hoře.