Přátelství, rivalita, láska, dobrodružství, vítězství dobra nad zlem, to vše je v oddechovce – Robin Hood: Král zbojníků

Přátelství, rivalita, láska, dobrodružství, vítězství dobra nad zlem, to vše je v oddechovce – Robin Hood: Král zbojníků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ze všech filmů, které zpracovali tento legendární příběh, je nejoblíbenější ten z roku 1991 s šarmantním Kevinem Costnerem v roli sympatického rebela Robina, kterému se podaří získat srdce krásné Mariany.

Dějová linka

Je konec 12. století a dobrodruh Robin prchá z Jeruzaléma z maurského vězení zpět domů, do Anglie.

Přežije nebezpečnou a dlouhou cestu, na které ho doprovází jeho bývalý soused ve věznici, který je mu zavázán svým životem. V Nottinghamu na ně však nečeká srdečné přivítání. Robinův otec je mrtvý, panství zpustlé a v rozpadlém rodinném sídle nachází pouze věrného sluhu, který je slepý.

Celý kraj je terorizovaný šerifem, který získává stále větší vliv a jeho vojáci neznají slitování.

Robin i s maurským přítelem nachází útočiště v Sherwoodském lese, kde žijí zbojníci. Robin se brzy v novém prostředí stane vůdcem pestrého společenství lidí, kteří v lese hledají útočiště před krutým šerifem.

O hercích

Film dá divákovi přesně to, co očekává. Kevin Costner obdařil hlavního hrdinu klukovským šarmem, Alan Rickman v roli hlavního zloducha naprosto strhává pozornost diváků vždy, když se objeví v záběru. Od Morgana Freemana, který je věrným Robinovým společníkem, se skvělý herecký výkon očekával.

Snímek doprovází dobře zvolené kostýmy a soundtrack už je bonus, který dobrý dojem podtrhuje. Filmová hudba získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

Film s rozpočtem 50 milionů dolarů celosvětově přinesl do pokladen přes 390 milionů dolarů. V roce 1991 to byl druhý nejvýdělečnější film, hned za „Terminátorem 2“.

Ve filmu si zahrál malou roli krále Richarda Lví srdce Sean Connery. Za dva dny práce si tato hvězda odnesla celých 250 tisíc, které herec věnoval na charitu.

Alan Rickman roli zlého šerifa 2x odmítl a teprve když mu bylo dovoleno interpretovat postavu podle sebe, tak roli vzal. Dostal za ni cenu BAFTA za herce ve vedlejší roli. Herec v rozhovoru uvedl, že v souboji s Costnerem zlomil asi 10 mečů.

Johny Depp odmítl roli Willa, nevlastního bratra Robina. Toho si nakonec zahrál Christian Slater.

Filmu to trochu pokazil Kevin, protože měl velice zřetelný americký přízvuk, a i přes snahy učitele, se svého přízvuku nebyl schopný zbavit. Vysloužil si za něj i ocenění za nejhoršího herce ve filmu. To mu určitě spousta divaček odpustila, kvůli scéně, kdy se Robin koupe nahý u vodopádu. Teprve po létech se na povrch dostala informace, že to nebyl Kevin. Stydlivý herec se nechal zastoupit a Mariana tedy okukovala úplně jiný zadek.