Po strništi bos: Jeden z pokladů české kinematografie můžete pozvat do svých domovů na Nový rok

Po strništi bos: Jeden z pokladů české kinematografie můžete pozvat do svých domovů na Nový rok
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film potěší především diváky, kteří mají rádi laskavý humor Zdeňka Svěráka a umí ocenit precizní režii jeho syna Jana. A film má samozřejmě také svůj příběh.

Film z roku 2017 je desátým celovečerním filmem Jana Svěráka a sedmým dílem, na kterém spolupracoval se svým otcem Zdeňkem. Stejně jako u filmu Obecná škola vycházel Zdeněk Svěrák ze svých vzpomínek. Dějově je film zasazený ještě před Obecnou školu, která potěšila nadšence pro české filmy v roce 1991.

Ke vzniku filmu se váže zajímavá historie. Zdeněk Svěrák ho měl připravený už v roce 2002, ale protože ho napsal spíše jako životopisný, nebyl úplně vhodný pro styl filmu, který měl jeho syn v plánu natočit. Nakonec Zdeněk Svěrák napsal knihu, kde popisuje život v Kopidlně v období Protektorátu Čechy a Morava. Po knize už mohl přijít film.

Začalo se natáčet v roce 2016 ve Slavonicích, na Žatecku, v Bohdalci, ve vesnici Kročová na Rakovnicku, v hospodě v Pecínově a na nádraží v Lužné. Poslední klapka padla 11. ledna 2017 nedaleko Slavonic, kde se čekalo na první sníh.

Jan Svěrák dlouho hledal nějakou vedlejší roli pro svého otce. Nakonec si zahrál učitele. Hlavního dětského hrdinu vytvořil Alois Grec. Bylo mu sedm let a přestože šel původně na konkurz, k roli přišel úplně jinak. Na konkurzu bylo moc lidí, a tak ho tatínek i s bratry vzal raději na hamburger. Když byli nakonec kluci smutní, že tam nešli, tak poslal jejich fotky rovnou Svěrákům a právě Alois padl Zdeňkovi do oka a vyhovoval i věkem.

Hlavní dospělé role vytvořili Tereza Ramba (tehdy Voříšková) a Ondřej Vetchý. Tereza musela přibrat asi 10 kg, aby byla jako maminka věrohodnější. A Ondřej musel zase dát pár kilo dolů. Právě Vetchý měl chvíli trochu se svojí hereckou partnerkou problém, protože ji znal jako malou holku a měl k ní spíš otcovský vztah a nejednou byla jeho ženou.

Právě herecké obsazení se mimořádně povedlo. Tereza Voříšková skvěle ztvárnila postavu, kterou si v Obecné škole zahrála Libuška Šafránková a laťka byla tedy hodně vysoko. Úžasný výkon předvedli i Oldřich Kaiser a Jan Tříska.

 

Zdroj:

  • autorský článek