Po stopách oblíbených pohádkových příběhů: Ověřte si, zda poznáte lokality, kde cválali na koních princové, řádili čerti a pořádaly se hostiny

Po stopách oblíbených pohádkových příběhů: Ověřte si, zda poznáte lokality, kde cválali na koních princové, řádili čerti a pořádaly se hostiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Druhá polovina prosince už tradičně divákům přináší bohatý výběr pohádek, jež těší nejen děti, ale i dospělé, kteří si rádi připomenou pohádky, s nimiž vyrůstali a na které se vždy těšili. Některé pohádky jsou tak slavné, že se na místa, kde se natáčely, vrací nadšení fanoušci ještě mnoho let poté.

O království, kde se jednoho dne zastavil život

Pohádka Jak se budí princezny  vypráví příběh princezny Růženky, které její rodiče vybrali urozeného nápadníka, prince Jiřího. Jak už to však bývá, srdci se nedá poroučet. Růženka se tak zakoukala do jeho bratra Jaroslava.

Režisér Václav Vorlíček si pro pohádku vybral hned několik známých lokalit, které diváci určitě v pohádce poznali.

Křivoklát posloužil filmařům pro natáčení exteriéru stavby. V pohádce jsou jeho ochozy, na kterých byla stráž, nádvoří, hradby, kamenná brána a hradní balkon, odkud na své poddané na konci mává probuzená princezna s princem. Filmaři zavítali i na zámek Telč, kde využili nádvoří, chodby a jednu z komnat.

Princové s králem a královnou přijíždějí do Růžového království, kterému propůjčil svou tvář hrad Pernštejn. Jaroslav měl však komnatu na hradě Roštejn, kde byla umístěna i jídelna.

Zatrpklá teta Melánie, která se nemohla vyrovnat s tím, že jí mladší sestra vyfoukla manžela a království, bydlela ve zřícenině hradu Orlík nad Humpolcem. Medvědí zápas se konal na Konopišti a princové se na koních projížděli na Vysočině v okolí obce Řídelov.

S Růženkou si můžete dát dostaveníčko 27. 12. odpoledne na Nova Cinema.

O pohádce plné čertů

Oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty se točila převážně na zámku Průhonice. Na zámek se kamera zaměřila hned několikrát. Poznat lze i nádvoří, zámecký park i jezírko.

Točilo se i na hradu Kost, kde Adélka zpívala Petrovi a filmaři zde vytvořili i zámeckou kuchyni.

Petrova babička bydlela ve Vestci u Sobotky v blízkosti hradu. Máchalovým poskytl domov mlýn Střehom nedaleko hradu Kost.

Prostory kasáren se natáčely v Praze-Košířích. Složitější to bylo s peklem. Pekelná ředitelna Lucifera se nacházela na skalním hradě Sloup. Zdejší schody vedly rovnou do pekla. Peklu propůjčila své nitro i jeskyně Pusté kostely u Cvikova a zřícenina hradu Rotštejn v Klokočovských skalách, kde byl také vchod do pekla.

Ve vysílání 18. 12. odpoledne na Primě, potom i na Voyo a prima+.

Popleta Petronel také musel cestovat

Anděl páně a jeho pokračování patři mezi nejoblíbenější novodobé pohádky. Oba díly jsou důkazem, že i dnes se dá natočit pohádková podívaná, ke které se všichni rádi vracíme.

O Jiřím Strachovi se povídá, že to má tam nahoře dobře zařízené a počasí jako by mu hrálo do noty. A šťastnou ruku měl i při výběru filmových lokací. Kromě nebe se filmaři pohybovali i mezi pozemšťany a točilo se na Kašperku, Křivoklátu a Českém Šternberku. Diváci určitě poznali hrad Kašperk a přístupovou cestu s bránou, podhradím i nádvořím. Pohled na hrad a okolí je zachycený z vyhlídky u zříceniny Pustý hrádek.

Princ Maxmilián a popleta Petronel si vyzkoušeli vězení ve sklepení Křivoklátu. Dorotka měla komůrku v prostorách Českého Štemberku. Tam byla i hradní kuchyně, po chodbách šmejdila klíčnice Francka a v pohádce je i hradní pavlač.

Petronel i Uriáš hledali hříšníky v Kašperských Horách. Krajina s čerstvým sněhem se nachází u vesničky Žlíbek. Trochu z ruky to měli poutníci, když potřebovali nechat zamrznout jezero. Černé jezero se nachází u Železné Rudy na Šumavě. Svatba Dorotky a správce se konala v kostele sv. Mořice v Anníně u Klatov.

Pohádku si můžete připomenout nejen v závěru roku. Najdete ji v nabídce Voyo, prima+, Netflixu a HBO Max.

Zdroje článku: