Pavel Kříž z Ulice překonal dvě rodinné tragédie a pomáhá s psychickými problémy i druhým

Pavel Kříž z Ulice překonal dvě rodinné tragédie a pomáhá s psychickými problémy i druhým
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Brněnský rodák Pavel Kříž je pro většinu stále Šafránkem, přestože má za sebou řadu jiných výrazných rolí. Jaké profesi se věnuje v Kanadě? Jak reaguje na kritiky? A kdo ho momentálně drží v Česku?

Chtěl se stát lékařem

Pavel Kříž byl od dětství přitahován nejen herectvím, ale také toužil pomáhat druhým lidem. Hereckou vášeň naplňoval již v dětském souboru Divadla na provázku. V lékařské kariéře mu však zabránil tehdejší politický režim.

Život mu ovšem později umožnil splnit si obě přání. Role Štěpána Šafránka ve filmu Jak svět přichází o básníky nedávno zesnulého režiséra Dušana Kleina mu otevřela dveře nejen do profesionálního hereckého světa, ale také do srdcí mnoha dívek. Role studenta medicíny ho provází po celý život. Celkem bylo natočeno šest dílů. Čtvrté pokračování dokonce Pavla Kříže donutilo vrátit do Česka z Kanady, kam emigroval v roce 1988.

Rodinné tragédie                 

Za emigraci byl odsouzen na pět let nepodmíněně. Na rozsudek vzpomíná následovně:

„Rozsudek mi byl do Kanady doručen. Když rok nato padl režim a byla vyhlášena amnestie, všichni mi sice psali, že se vztahuje i na mě, nicméně při své první návštěvě České republiky jsem byl lehce nervózní.“

V Kanadě si splnil svůj sen pomáhat ostatním vystudováním psychoterapie a prací v domovech seniorů.

V zahraničí potkal i svoji první ženu, umělkyni Bonnie Glover. Osud si pro ně však připravil dvě kruté rány. Právě při cestě na natáčení „básníků“ Bonnie potratila. Manžele tragédie ještě více stmelila, o to větší byla bolest Pavla Kříže poté, co jeho milovaná žena náhle zemřela. 

Šarmantní Petr Boháč

Smutek zaháněl prací. A protože v Kanadě mu zesnulou ženu vše připomínalo, začal opět natáčet v České republice. V seriálu Ulice jste mohli mezi roky 2005 až 2008 sledovat Pavla Kříže coby Petra Boháče. Obchodní ředitel firmy Království hraček doplatil na své vztahy se ženami. Se svou manželkou se dlouho nedokázal rozvést, ač jí zahýbal, až románek s Bárou Jordánovou (v podání Terezy Brodské) ho k rozhodnutí donutil.

Tereza Brodská, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jeho žena Eva však rozvod neunesla a pokusila se Boháče přejet. Boháč sice přežil, ale přišel o oko. Kvůli finančním problémům a náklonnosti k alkoholu nezvládl vychovávat dceru Anežku. V roce 2008 byl přítelem právničky Elen Mrázové a nakonec skončil jako zaměstnanec ve sběrně odpadků.

Kritika za roli Adolfa Hitlera

Jedním z jeho nejznámějších filmů posledních 10 let bylo historické drama Filipa Renče Lída Baarová. Pavel Kříž se zde zhostil role Adolfa Hitlera a za jeho ztvárnění byl z některých stran velmi kritizován. Naštěstí kritiku bere s nadhledem a upozornil na zajímavou skutečnost.

„Zdá se, že lidé názory kritiků naprosto ignorují a to je zvláštní fenomén. Pokud napíše kritik zdrcující recenzi tady v Kanadě třeba na premiéru divadelní hry, může to být pro produkci polibek smrti. V České republice to neznamená vůbec nic.“ 

Opět září štěstím

Během jednoho z pracovních pobytů v rodné zemi potkal o 15 mladší Jolanu, ředitelku v domově pro seniory. Po několika společně strávených letech se v roce 2019 tajně vzali. V minulém roce se Pavel Kříž objevil v seriálech Polda, Ordinace v růžové zahradě a Hlava medúzy. Vypadá to, že se oblíbený herec chystá v Čechách usídlit natrvalo.

 

Zdroje: