Sexmise: Podívejte se na zajímavosti o tomto legendárním polském snímku

Sexmise: Podívejte se na zajímavosti o tomto legendárním polském snímku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Polská sci-fi komedie Sexmise z roku 1983 se stala překvapivě oblíbenou i u nás. I když od premiéry filmu uběhlo téměř 40 let, stále si ho občas rádi připomeneme. Podívejte se na to, kdo z Čechů se na jeho tvorbě podílel, co na něj dnes říkají feministky a jak se tehdy dostal přes polskou cenzuru.

Většina z vás film alespoň jednou viděla. I tak vám ale děj ještě jednou v rychlosti připomeneme.

Hlavními hrdiny jsou Max a Albert, kteří si jako dobrovolníci nechali uměle zmrazit tělo. Proces měl trvat jen 3 roky. Po jejich probuzení se ale ocitají ve 21. století, a ještě k tomu zjišťují, že muži tu vyhynuli a svět ovládají jen ženy. Hrozí jim tedy buď smrt nebo násilná přeměna na ženy.

Čtěte také: 365 dní – film od polských tvůrců je plný erotiky

V Polsku byl film vyhlášen nejlepší komedií 20. století a v roce 2005 dokonce nejlepším filmem posledních 30 let.

Podle obsahu filmu vás možná překvapí, že byl v té době vůbec puštěn do kin. Přes politický tlak cenzury však prošel jednoduše proto, že scénář neměl žádný antisovětský podtext. I přes některé erotické scény, byl tedy film v polských kinech vřele vítán. 

Jedinou scénou, která musela být vystřižena, byl moment, kdy Albert s Maxem utečou a řeší, jakým směrem se vydat. Jeden z nich prohlásí "Jdeme na východ, tam musí být nějaká civilizace".

Čtěte také: 50 odstínů šedi: Jak probíhalo natáčení erotických scén a jaká ocenění si herci vysloužili

Na scénáři k filmu se podílel český scénárista Pavel Hajný, který se do filmu snažil prosadit i češtinu, to bohužel neprošlo a režisér ji musel vyměnit za němčinu.

Možná jste také přemýšleli, co by na film řekly feministky. Přestože se může zdát, že film ženám nahrává, je to přesně naopak. Ukazuje na to, jak směšně by nadvláda žen vypadala, a že by to nakonec stejně bez mužů nedokázaly. Feminismus ale vůbec neusiluje o nadvládu žen, jen bojuje za jejich rovnoprávnost a spravedlnost pro obě pohlaví.

Tvůrci však příběhem chtěli dokázat hlavně to, že láska vždy zvítězí nad hloupostí a lží, tak raději zůstaneme u této hezké myšlenky.