Odznak Vysočina dostal od uživatelů jen 34 %? Je to skutečně tak špatné?

Odznak Vysočina dostal od uživatelů jen 34 %? Je to skutečně tak špatné?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve čtvrtek odvysílala televize Nova první díl nového kriminálního seriálu Odznak Vysočina. I když podle denní sledovanosti u diváků seriál uspěl (1. díl vysílaný v hlavním vysílacím čase po 20. hodině sledovalo 1,39 mil. diváků), hodnocení na ČSFD dosáhlo pouhých 34 %, což za úspěch považovat nelze.

Odpověď na otázku, zda je to skutečně tak špatné, není jednoznačná. Záleží na tom, co od kriminálního seriálu očekáváte. Pokud to má být poklidná kulisa k žehlení prádla nebo dohánění pracovních restů, tak asi budete spokojeni. Očekáváte-li od seriálu plného policistů napětí a akci, asi dáte kritikům z ČSFD za pravdu.

Oficiální popis od Novy je plný slov jako „malebný“ a „idylický“, ale píší tam i o drsné tváři Vysočiny. Ta se zatím moc neprojevila. V prvním díle nazvaném „Zlobába“ se kriminalisté zabývali vraždou obyvatelky malé vesnice, která si svou přehnanou všímavostí a snahou mluvit všem sousedům do jejich životů o něco špatného doslova koledovala. Jenže místo aspoň náznaku nějakých hlubších vztahů ve vesnici jsme se dočkali naprosto schematických postav, nelogického jednání a v podstatě absurdního důvodu k vraždě. Mimochodem, scénáristé asi neměli v životě v ruce víko od studny, protože představa, že ho zvedají dvě dívenky, které dohromady zřejmě váží méně než ono víko, je dost úsměvná.

Dalším zdrojem kritiky zůstane asi i v dalších epizodách obsazení hlavních rolí. Jak chápavá šéfka kriminálky (Monika Hilmerová), tak mladá umanutá policistka (Simona Zmrzlá) působí poměrně nesympaticky. To, že jsou z kriminálky, by mě na první pohled v životě nenapadlo, vypadají v prvním případě jako učitelka z mateřské školy, v druhém jako zubařka. Nevím, jestli to má být v případě Simony Zmrzlé venkovská parodie na Sagu Norénovou ze skandinávského Mostu nebo co, ale každopádně se to moc nepovedlo. Její chování nejen postrádá smysl, ale chabý scénář nedokázala ani herečka nijak vylepšit.

Simona Zmrzlá, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Bohužel, jejich mužští kolegové nedostávají téměř žádný prostor, což je zejména u Martina Hofmanna a Michala Suchánka velká škoda. Sice ani v jejich případě se scénáristé moc nevytáhli, ale oba jsou natolik zkušenými herci, že by více času před kamerou určitě využili. Dalším do party je mladý kriminalista (Patrik Děrgel), který taky nemá moc co hrát. Nechápu, proč po veleúspěšné Modravě nedokázala Nova angažovat někoho, kdo by napsal uvěřitelné postavy. Ve srovnání s tím hrají třeba Devadesátky (novinka České televize) úplně jinou ligu, což na ČSFD představuje 80 %. Když srovnáme ženské hrdinky, tak i v tomto ohledu vyhrává ČT, Petra Špalková v další nové sérii Stíny v mlze je jako kriminalistka daleko uvěřitelnější.

Nezbývá než doufat, že první díl Odznaku Vysočina byl zkrátka ne úplně povedený, ale následně se to zlepší. Hit z něj ale zřejmě nebude.

 

Zdroje: