Nový český seriál Zločiny Velké Prahy si kvůli pandemii dal na čas a zpozdil se, zatím ale moc diváky nenadchl

Nový český seriál Zločiny Velké Prahy si kvůli pandemii dal na čas a zpozdil se, zatím ale moc diváky nenadchl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Laťka pro české historické seriály z policejního prostředí je nasazená hodně vysoko. Kdo by se někdy neposadil před obrazovku a nevychutnal si jeden z příběhů ze staré Prahy se seriálem Hříšní lidé města pražského (1968-1969) a herecky koncert Jaroslava Marvana v roli policejního rady Vacátka.

Historické seriály z policejního prostředí máme rádi

Lidé si příběhy protřelých, ale dobráckých kasařů, zlodějíčků, podvodníků a lehkých holek oblíbili, pražská galérka byla prostě svá, a i ty mordy ve společnosti Vacátka nebyly tak děsivé. O úspěchu seriálu svědčil i fakt, že bylo natočeno i několik samostatných filmů a na úspěch seriálu navázalo Panoptikum města pražského, kde policejního radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs v podání Jiřího Adamíry a spolu s již známými postavami pány Bouše a Brůžek (Vinklář a Bláha) a s čilým detektivem Mrázkem ve výslužbě (Filipovský) a s novou posilou snaživým zelenáčem Součkem (Havelka) pokračovali v honu za kriminálními živly staré Prahy.

Fenomén Četnických humoresek

Toto volné pokračování seriálu z roku 1987 bylo v režii Antonína Moskalyka. Ten se k historickému seriálu z prostředí zločinu vrátil ještě jednou a na svět přišel v letech 2001 až 2007 seriál Četnické humoresky, který je o životě brněnských četníků z pátrací stanice z prvorepublikového období a díky skvělému hereckému obsazeni (Töpfer, Trojan, Kostka, Zindulka, Antalová, Šafránková, Dyková, Vašut) a lidským příběhům se seriál pravidelně na obrazovky vrací, aby znovu a znovu potěšil příznivce tohoto žánru.

Všechny ostatní seriály tohoto žánru, které v průběhu let vznikly, se tak dostaly do situace, že byly porovnávány s jedním z těchto děl a jen málokterý toto srovnání ustál. Nejde přitom o špatné projekty.

Zločiny Velké Prahy

Zločiny Velké Prahy mají kvalitní herecké obsazení a ani nápad poslat pražskou policii zvyklou na ryze městské prostředí do poněkud odlišného prostředí městské periferie, není špatný. Podle prvních diváckých ohlasů po čtyřech odvysílaných epizodách (Dáma v studni, Loutkohra, U zdi, Nedohraná etuda) je seriál spíše dobrý průměr, ale inspektor Budík není nezapomenutelný. I přes poctivou přípravu Jaroslava Plesla, který ztvárnil Hynka Budíka, zatím nijak zvlášť z průměru nevyčnívá. Možná je příliš brzy soudit a další epizody si své příznivce najdou.