Něžná Růženka i zpěvačka v punkové kapele: Marie Horáková z pohádky Jak se budí princezny se změnila k nepoznání

Něžná Růženka i zpěvačka v punkové kapele: Marie Horáková z pohádky Jak se budí princezny se změnila k nepoznání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Marii Horákovou si většina diváků vybaví jako něžnou Růženku z pohádky Václava Vorlíčka Jak se budí princezny. Herectví už sice opustila, umění se však tato všestranná dáma věnovat nepřestala.

Jak se Marie Horáková stala křehkou Růženkou

Marie Horáková přišla na svět 28. prosince 1959 v Českých Budějovicích. Narodila se do rodiny právníka a učitelky. Ačkoli nepocházela z herecké rodiny, k herectví tíhla od mládí, podařilo se jí dostat se na DAMU, kde vystudovala loutkářství, obor režie a dramaturgie.

I pozdější působení ji zavedlo do divadla. V divadle Minor působila jako dramaturgyně, scenáristka a režisérka. Od divadla si „odskočila“ k hraní v dívčí punkové kapele Dypbuk (dnes Zuby nehty). Rovněž pracovala jako moderátorka v rádiu (Limonádový Joe).

Filmový debut absolvovala v roce 1974 ve filmu Karla Kachyni Robinsonka. V paměti diváků však zůstala nejvýrazněji zapsána jako Růženka z pohádky Jak se budí princezny z roku 1977. Poté si zahrála ještě menší roli ve filmu Krakonoš a lyžníci.

Co dělá Marie Horáková dnes

Od 80. let se ze světa filmu zcela vytratila. Umělecky činná však být nepřestala. Dnes však působí pod uměleckým jménem Marka a vyvdaným příjmením Míková.

Je autorkou několika knih a sama v minulosti prohlásila, že být spisovatelkou ji momentálně naplňuje nejvíce. Získala také opakovaně nominaci na ocenění Magnesia Litera, a to konkrétně na Literu za knihu pro děti a mládež. Naposledy uspěla v prestižní anketě v roce 2015 se svou knihou Škvíry.

Stále také vystupuje s kapelou Zuby Nehty. Zároveň se věnuje dabingové režii a loutkoherectví. Pilíř její současné činnosti ostatně tvoří sdružení Loutky v nemocnici. To se snaží ulehčit dětem pobyty na nemocničním lůžku.

Marka Míková společně se svými kolegy připravuje pro nemocnice napříč celou českou republikou individuální programy, které si kladou za cíl děti rozptýlit a pomoci jim lépe překlenout náročnou léčbu, odloučení od blízkých i pobyt v neznámém nemocničním prostředí.