Nejlepší filmy podle knižní předlohy. Komu se filmová adaptace nečekaně vydařila

Nejlepší filmy podle knižní předlohy. Komu se filmová adaptace nečekaně vydařila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natočit film podle knihy je velkým oříškem, jak pro scénáristy a režiséry, tak pro herce. Je totiž těžké se kvalitou vyrovnat knize a čtenáři jsou po zhlédnutí filmu často zklamaní. Někomu se ale přenesení knižního příběhu na filmové plátno vážně povedlo. Podívejte se, které filmy mezi ně patří.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Kniha od Stephena Kinga je velmi oblíbená a málokdo by čekal, že i filmová adaptace by mohla být tak povedená. Nicméně se tak stalo a film knihu dokonce i hodně překonal.

Jde o poutavý příběh o přátelství, moudrosti a naději, který se odehrává v ponurém vězeňském prostředí. Film navíc skvěle vykresluje vlastnosti hlavních postav, které jsou ztvárněny talentovanými herci.

Snímek získal mnoho ocenění, byl sedmkrát nominován na Oscara a je považován za nejlepší film celosvětové kinematografie. Na ČSFD si stále drží první místo v žebříčku nejoblíbenějších filmů.

Čtěte také: Filmové adaptace knih: Tyhle jsou tak hrozné, že by bylo lepší, kdyby nikdy nevznikly

Jako zabít ptáčka (1962)

O knižní klasice od Harper Lee jste už určitě několikrát slyšeli. V USA jde o jedno z nejuznávanějších literárních děl. Jde opět o velmi oblíbenou a oceňovanou knihu, u které mile překvapil i film.

Příběh se dotýká důležitého tématu rasové nenávisti v Americe 30. let. Film se významného příběhu ujal skvěle a rozhodně se knize v kvalitě vyrovná.

Snímek obdržel 3 Oscary – za Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepšího herce a Nejlepší výpravu v černobílém filmu a stal se tak obdivuhodnou klasikou.

Čtěte také: 5 nejlepších filmů natočených podle knižní předlohy

Forrest Gump (1994)

Řada z nás nejspíš ani neví, že tento legendární snímek je natočen podle knižní předlohy. Knihu Winstona Grooma totiž mnohonásobně překonal. I ta sice byla dobrá, ale filmového Forresta byste v ní hledali jen těžko. 

Tvůrci původní příběh vzali a předělali v dojemný snímek o životních vzestupech i pádech, který je plný moudrosti a zároveň naivity. Forrest Gump se prostě stal celosvětovou filmovou klasikou, na kterou nikdo nezapomene.

Na kontě má snímek 6 Oscarů a v žebříčku ČSFD zůstává na druhém místě, hned za Vykoupením z věznice Shawshank.

Čtěte také: Nesnesitelná lehkost bytí: Odlehčený příběh sukničkáře Tomáše na pozadí bouřlivých událostí roku 1968

Dej mi své jméno (2017)

Řada čtenářů uronila slzu při čtení dojemné knihy Andrého Acimana a ani filmové zpracování nebylo výjimkou.

Jde o příběh plný radosti i smutku, spojeného s první láskou i její ztrátou. Nádherné záběry italského městečka, obdivuhodné herecké výkony a vydařený soundtrack na kvalitě jen přidávají. Představitele hlavních postav Timotheého Chalameta a Armieho Hammera role ve filmu vystřelila hodně vysoko. A bylo to opravdu zasloužené.

Film obdržel Oscara za Nejlepší adaptovaný scénář a celosvětový úspěchu diváků i kritiků.

Čtěte také: Divácky nejúspěšnější filmy podle knih Stephena Kinga

Malé ženy (2019)

Novinka z loňského roku příběh podle knihy Louisy May Alcott uchopila lépe, než by se možná dalo čekat. Kniha už byla několikrát zfilmována, nicméně až verze režisérky Grety Gerwig to dotáhla opravdu daleko.

Příběh je o dospívání, rodinných i milostných vztazích a o životě, který v minulosti občas nebyl tak jednoduchý. Film potěší vtipnými i dojemnými scénami, talentovanými mladými herci a příjemným vykreslením jednotlivých postav. Originální příběh se tedy konečně úspěšně podařilo dostat i do kin.

Za to si snímek vysloužil Oscara za Nejlepší návrh kostýmů a 5 dalších nominací.