Nechutně bohatý: Moc a zvrhlost Jeffreyho Epsteina

Nechutně bohatý: Moc a zvrhlost Jeffreyho Epsteina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hrátky usvědčeného sexuálního delikventa Joffreye Epsteina inspirovaly dokumentaristku Lisu Bryant k vytvoření minisérie o životě mocného a vlivného obchodníka. Jak se postupně ukazovalo, aféra, za kterou byl nakonec Epstein odsouzený, se dotkla řady lidí z vyšších vrstev.

Ani po smrti neupadl jeden z novodobých sexuálních predátorů v zapomnění. Kdo byl Epstein a co po něm zůstalo?

Dokument vypráví o životě vlivného obchodníka, o jeho závratném bohatství i o způsobu, jak k němu přišel. Epstein byl nakonec hlavně díky tlaku veřejnosti postavený před soud za zneužití desítek nezletilých dívek, které si nechal posílat do svých luxusních rezidencí na Manhattanu v New Yorku, v Palm Beach na Floridě a na soukromý ostrov na Panenských ostrovech. Dívkám za sexuální služby platil, a ještě jim vyplácel bonusy, pokud přivedly do jeho rezidencí nové děvče. Tímto způsobem si vybudoval dobře fungující síť dívek, kterým bylo v některých případech sotva 14 let.

Jak během vyšetřování vyplynulo na povrch, dívky byly najímané na masáže, které měly provádět nahé nebo částečně nahé. Masáž ale většinou končila sexuálním stykem. O nezletilých dívkách věděli, jak zaměstnanci obchodníka, tak i jeho přátelé, které si často do domů a na ostrov zval.

V dokumentu oběti popisuj, jak se do sítě prostituce dostaly a jaký byl jejich život. Jde o šokující, pravdivý příběh. Lisa Bryant začala natáčet téměř rok před Epsteinovým zatčením v červenci 2019 a dokument objasnil celou řadu sporných událostí, které se kolem aféry postupně odkrývaly, včetně zapojení i celé řady vlivných a bohatých přátel vlivného obchodníka. Skandál se tak dotkl i britské královské rodiny, když se mezi návštěvníky sexuálních večírků ocitl i princ Andrew.

Cestovali jsme po celém světě, abychom poskytli nejúplnější a nejintimnější pohled na oběti. Mým cílem bylo rozmotat lži a manipulace pedofila, aniž bych ztratila ze zřetele ženy a mladé dívky, které lovil. Tím, že sdělují své pravdy, prezentují nefiltrovaný obraz toho, co zažily,

uvedla režisérka.

Jak vyplynulo od distributora, o dokument nebyl zájem, protože téma je příliš palčivé a televize si netroufaly s tak silně zneklidňujícím tématem přijít. Nešlo jen o samotnou trestnou činnost, ale i o moc a zkorumpovaný politický a soudní systém, který problém dlouho ignoroval.

Ve hře byli samozřejmě i velice dobří advokáti, které Epstein měl. Nakonec celá aféra rozvířila i zájem o to, jak sexuální predátor přišel ke svému enormnímu majetku. To se opakovaně vrátilo, když bylo oznámeno, že ve věznici spáchal sebevraždu. Hned vznikla řada konspiračních teorií, že to sebevražda nebyla a šlo jen o vyřizování účtů. To nakonec podpořila i druhá pitva, kterou si nechal udělat bratr Mark Epstein a která na rozdíl od první pitvy, sebevraždu vyloučila. Nefunkční kamery ve věznici v daný večer a dozorci, kteří náhodou usnuli, jsou jen drobnosti, které příběh dělají ještě napínavější.

Při tvorbě dokumentu musela režisérka postupovat velmi obezřetně, protože právníci a mocní přátelé obchodníka představovali nezanedbatelné nebezpečí.

Při natáčení na povrch vyplynula také řada dalších jmen, jako například jméno bývalého amerického prezidenta Clintona, jehož přítomnost na soukromém ostrově dosvědčilo několik lidí, ale nakonec nebylo možné svědectví použít.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.ew.com