Minisérie Božena měla být novým pohledem na Boženu Němcovou, ale moc nepřekvapila

Minisérie Božena měla být novým pohledem na Boženu Němcovou, ale moc nepřekvapila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Lenky Wimmerové měl premiéru v roce 2021. Ten samý rok si vysloužil 5 nominací na Českého lva. Nakonec si odnesl ceny jen za kostýmy a nejlepší filmovou minisérii. Herecky mile překvapila Anna Kameníková.

Hlavně kvůli masivní propagaci a jinak chudé televizní nabídce měl i dobrou sledovanost (průměrně kolem 1,5 milionu diváků každou epizodu), ale nenabídl nic, co by se už o Boženě Němcové dávno nevědělo.

I tak jde rozhodně o lehce nadprůměrnou podívanou současných českých tvůrců a může posloužit i jako nenásilný vzdělávací prostředek.

Minisérie přinesla na obrazovky příběh inspirovaný skutečným a ve své době jedinečným životem Barbory Panklové. Začíná se rokem 1837, v němž byla provdána za Josefa Němce. Bylo jí 17 let a sňatek byl domluvený. O 15 let starší úředník pod penzi a vlastenec měl mladé dívce zajistit pevné zázemí a její rodině pocit, že děvče nebude strádat a doma bude o jeden hladový krk méně.

Série se hodně věnuje manželovi Němcové

Josef Němec byl sice varován, že Barbora není zrovna žena pro dokonalé manželství a není dostatečně pokorná a poslušná, ale věřil, že si ji převychová. Že místo toho, aby pekla, raději čte a že to s rodinným životem nebude úplně snadné, pochopil krátce po svatbě.

Barbora působila dojmem, že se narodila do špatné doby. Byla chytrá, samostatná, svéhlavá a svobodomyslná. Brzy přišla na to, že si všechny své sny v patriarchální společnosti nesplní, ale to ji nijak neodradilo. I malý úspěch totiž považovala za vítězství. Dokázala překvapit i zaskočit v tehdejších uměleckých kruzích. Obzvláště její názory na postavení žen poutaly pozornost a budily rozruch.

Barbora sice přivedla na svět čtyři děti, tím však považovala své manželské povinnosti za splněné. Na domácí práce čas neměla a rozhodně nehodlala svůj oheň dusit a čekat, až si manžel vzpomene, že má doma mladou ženu. Jak brzy zjistila, potěšení si mohla najít i v cizích ložnicích.

Alespoň v tomto ohledu byla minisérie ze života známé spisovatelky hodně inovativní a tvůrci se nestyděli dostát pověsti, kterou Němcová měla, pokud jde o její vztah k manželské věrnosti.

Dvě herečky v hlavní roli

Kritika seriálu trošku zazlívala, že se málo věnoval vlastenecké činnosti této národní spisovatelky, ale to by zase pro diváky nebylo až tak velkým lákadlem. Trošku ošizená byla i touha Němcové psát, přestože právě to bylo s největší pravděpodobností jejím největším životním cílem.

Navzdory pověsti, že byl Josef Němec tyran a násilník, mu seriál neodepřel jeho zásluhy na kariéře jeho manželky. Byl to Josef, kdo ji naučil číst česky, přivedl ji v Praze do uměleckých kruhů a mezi vlastence. On se také snažil v manželství udržet rovnováhu – ač to pro muže v té době nebylo běžné, dokázal manželku podporovat a toleroval její nechuť k vedení domácnosti a k domácím povinnostem. I přes neshody ji svým způsobem miloval. Dovolil jí služku i v těžkých dobách.

Z dnešního pohledu by mu jeho psychické i fyzické týráni neprošlo, ale z pohledu tehdejší doby šlo o běžné chování. Na Josefovi bylo často vidět, že se opravdu ze všech sil snažil manželku pochopit a být vstřícný. Někdy však i on propadl pocitu zoufalství.

Boženu Němcovou v mládí si zahrála Anna Kameníková a postavu představila s odzbrojující naivitou. Starší spisovatelku, která už je unavená životem, si zahrála Aňa Geislerová.

Ve vysílání ČT1 od 8. února.

Zdroje článku: