Mauritánec: Deník z Guantánama: Dechberoucí svižné drama podle skutečných událostí s českým dabingem na Netflixu

Mauritánec: Deník z Guantánama: Dechberoucí svižné drama podle skutečných událostí s českým dabingem na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jodie Foster jako neohrožená advokátka, která odhalila víc, než očekávala, a musela ve jménu spravedlnosti čelit silnému protivníkovi. Diváky, kteří mají rádi silné příběhy ze soudního prostředí, čekají dvě hodiny v dobré společnosti.

Film z roku 2021 je založený na skutečném příběhu Mohamedoua Ould Slahiho, který byl držen po dobu čtrnácti let (od roku 2002 do roku 2016) v americkém internačním táboře v zálivu Guantánamo.

Film režíroval Kevin Macdonald podle scénáře MB Travena, Roryho Hainesa a Sohraba Noshirvaniho, kteří čerpali z memoárů bývalého vězně. Ve filmu se představí Tahar Rahim jako Slahi, Jodie Foster jako advokátka Nancy Hollander, Shailene Woodley jako další právnička Teri Duncan a Benedict Cumberbatch jako nesmlouvavý plukovník a žalobce Stuart Couch. Jodie Foster si za své herecké umění za roli odnesla Zlatý glóbus pro herečku ve vedlejší roli a Rahim získal nominaci. Snímek byl velice dobře oceněný při předávání cen Britské akademie, kde získal pět nominací.

Zápletka 

V listopadu 2001, dva měsíce po útocích z 11. září, je Mohamedou Ould Slahi v Mauritánii osloven policistou, který mu oznámí, že si s ním chtějí promluvit dva vyšetřovatelé z USA. Muž souhlasí a jde dobrovolně za Američany.

V Albuquerque v Novém Mexiku se v únoru 2005 právnička Nancy Hollander dozvídá od francouzského právníka, že jedna rodina z Mauritánie oslovila jeho kancelář v Paříži a dozvěděl se, že už před třemi lety byl Mohamedou zatčený a od té doby o něm nikdo neslyšel. Teprve teď se z novin dozvěděli, že je vězněný na Guantánamu na Kubě a je obviněný z účasti na organizaci útoků z 11. září. Francouzský právník požádá Nancy, aby se na případ podívala, protože má bezpečnostní prověrku, kterou potřebovala k minulému případu. Dostane se tedy na místa, kam by se on nedostal, a může klást otázky, které by on nemohl. Nancy souhlasí.

Na Konferenci námořního práva v New Orleans je námořní žalobce Stuart Couch informován plukovníkem Billem Seidelem o případu Mohamedou. Seidel říká, že Mohamedou bojoval s Al-Káidou v 90. letech a pak pro ně verboval nové členy v Německu, a dokonce i jeden z teroristů v letadle, které letělo na newyorské obchodní centrum, byl spojený s Mauritáncem.  

Nancy spolu s kolegyní Teri letí na Guantánamo, aby se setkaly s vězněm. Něco málo o jeho příběhu už zná z dopisu, který ji Mohamedou poslal. Mezitím se žalobce a jeho kancelář připravují na obhájení svých postupů. Jde totiž o mučení, nelidské zacházení a sexuální napadení, a to vše se točí kolem člověka, který byl bez soudního procesu uvězněn. Vězni bylo vyhrožováno znásilněním a smrtí jeho matky, pokud odmítne přiznání, a tak se muž přiznal k terorismu, aby svou matku ochránil.

Nakonec se přece jen dočkal soudního procesu a v roce 2010 ho soud osvobodil. Vláda se však odvolávala a trvalo dalších 7 let, než se dostal na svobodu. Svou matku už neviděl, zemřela tři roky před jeho propuštěním.

Muž strávil bez soudního procesu, který by ho uznal vinným, čtrnáct let v drsných podmínkách v jedné z nejkontroverznějších věznic světa.

 

Zdroj: