Letní návrat seriálu Velké sedlo opráší zašlou slávu o vodním díle z Kružberku

Letní návrat seriálu Velké sedlo opráší zašlou slávu o vodním díle z Kružberku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jméno Jaroslava Dietla bylo v předrevoluční seriálové tvorbě pojem. Právě seriál Velké sedlo je posledním dílem, který napsal. Jeho dokončení (1986) už se nedožil. Seriál sice nebyl takovým trhákem jako Nemocnice na kraji města, ale pro někoho může být nostalgickou vzpomínkou.

Devítidílné dílko předrevoluční doby řeší problematiku pitné vody v 80. letech minulého století na Ostravsku.

Velké sedlo, zdroj: © Česká televize

Diváci dostali zromantizovaný příběh, jehož hlavní postavou byl hrázný Palyza. Ten dýchá pro svou práci. Pod návalem pracovních povinností zapomněl na to, že má manželku, která se tak rozhodne z manželství odejít.

Hrázný, kterého ztvárnil tehdy populární Pavel Nový, nebude dlouho sám a svůj domov a srdce nabízí Ivaně Opatové a jejímu dítěti. Ivanu si zahrála Jana Krausová a její postava je svobodná matka, která je nevyrovnaná a nemá vyřešenou budoucnost. Přesto to z počátku vypadalo, že by jí vztah s dobráckým a mírně naivním Palyzou mohlo vyjít.

To se však mění v okamžiku, kdy na Kružberk přijíždí parta potápěčů, aby vyřešili technické problémy, které se v nádrži objevily. Hrou osudu je jedním z odborníků Jiří Sikyta (Ivan Vyskočil), otec dítěte, které má Ivana. S pohledným potápěčem měla před časem románek, a když ho opět uvidí, malér je na cestě.

Vyskočil a Krausová, zdroj: © Česká televize

V dobovém letáku je postava hrázného charakterizovaná jako silný a zásadový člověk, který je zocelený zodpovědnou prací, a přestože mu život přihrává jednu překážku za druhou, nezlomí ho.

Natáčelo se hlavně v okolí přehrady Kružberk, ale už během natáčení nebyli místní lidé přítomností filmařů nijak nadšení. I dnes se pamětníci vyjadřují k seriálu spíše zdrženlivě. Přesto se v místě ještě najdou stopy po natáčení. Stále je v místě restaurace a penzion, které nesou jméno seriálu.

Pro nadšence, kteří rádi vyhledávají filmová a seriálová místa, není bohužel seriálové Velké sedlo volně dostupné. K nádrži s pitnou vodou se dá dostat jen se zvláštním povolením. Polní cesta, po které jezdil filmový štáb, už neexistuje.

O přehradu se stále stará hrázný. S úsměvem tvrdí, že Palyza byl všeuměl a uměl by rozjet i atomovou elektrárnu. Prý nasadil laťku pro profesi hodně vysoko.

O době natáčení kolují mezi místními různé příběhy. Například to, že se na natáčení jezdili dívat i vysoce postavení politici tehdejší politické scény, kteří spojili výlet s rybařením. Aby byli spokojení, měli jim snad potápěči napichovat na rybářské háčky ryby.

Pavel Nový svou seriálovou roli nemá rád, přestože je právě s touto rolí nejčastěji spojovaný.

Seriál bude uvedený na ČT1.

Zdroje článku: