Kvíz: Jak dobře znáte osudy dobrého vojáka Švejka? Zkuste si náš extra těžký kvíz

Kvíz: Jak dobře znáte osudy dobrého vojáka Švejka? Zkuste si náš extra těžký kvíz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seznam nejvýznamnějších děl české literatury nebude kompletní bez románu Jaroslava Haška „Osudy dobrého vojáka Švejka“. Kniha byla přeložena do 60 jazyků a dočkala se populárního filmového zpracování.

Legenda jménem Švejk

Celý název čtyřdílného románu Jaroslava Haška zní „Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války“ a jedná se s přehledem o nejpřekládanější román v historii české literatury. Při jeho psaní čerpal Jaroslav Hašek ze svých vlastních zážitků z první světové války. Stvořil tak jedno z nejvýznamnějších protiválečných děl nejen české, ale i světové literatury, které se stalo inspirací mnohým dalším, např. románu Hlava XXII Josepha Hellera, který se k inspiraci Haškovým dílem otevřeně hlásil.

Jednotlivé díly románu vycházely v letech 1921-1923, avšak Haškova smrt znamenala, že zůstal nedokončen. Na Haška navázal dokončením čtvrtého dílu a sepsáním dílu pátého a šestého spisovatel Karel Vaněk. Osudy dobrého vojáka Švejka se kromě uznání dočkaly a občas stále dočkávají kritiky za to, že kniha ve skutečnosti adoruje špatné vlastnosti a vytváří špatný dojem z české povahy.

Hašek, Lada, Hrušínský

Haškův román je neodmyslitelně spjat s ilustracemi Josefa Lady. Právě Ladovu podobu Josefa Švejka potom dokázal geniálním způsobem přenést na filmové plátno Rudolf Hrušínský. Dvoudílný film (jednotlivé díly nesou název Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím) z let 1956-1957 je stále velice populární a je pravidelně reprízován. Celá řada lidí zná Švejka právě prostřednictvím této nejznámější filmové adaptace. Velmi populární je též loutková verze namluvená Janem Werichem.

Filmových zpracování Osudů dobrého vojáka Švejka je nicméně celá řada, první z nich vzniklo již v roce 1926 a ta pozdější zdaleka nepocházejí jen z Československa či pozdějšího Česka. Svoji verzi má Velká Británie, Německo, Ukrajina s Ruskem, Polsko či Rakousko. Ve Spojených státech vznikla dokonce opera Dobrý voják Švejk s premiérou v roce 1958 v New Yorku.