Krajina ve stínu aneb když se ze sousedů stanou vrazi. Mrazivé válečné drama jde právě do kin

Krajina ve stínu aneb když se ze sousedů stanou vrazi. Mrazivé válečné drama jde právě do kin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válečné černobílé drama Bohdana Slámy, jež se odehrává na rakousko-českém pomezí je inspirováno skutečnými událostmi poválečného masakru během divokého odsunu Němců ve vesnici Tušť u Suchdola nad Lužnicí. Co je příčinou toho, že se usedlíci stávají oběťmi svých sousedů? Film poběží v kinech od 10.9.

Strach a nenávist

Děj filmu se odehrává od prvních událostí třicátých let minulého století, které vedly ke vzniku druhé světové války až do období poúnorových let padesátých. Obrazy jsou roztříštěné do pohledů takřka dvacítky lidí, obyvatelů vesnice, v různých časových linkách. Spojuje je strach, nenávist a bolest - silné emoce, do kterých se dnes už málokdo dokáže vžít.

Skutečný masakr v Tušti

Na sklonku války vtrhly do jihočeské Tušti (patřící za okupace Německu) revoluční gardy pod pohnutkou očistit vesnici od tzv. zrádců - Čechů, kteří zůstali. Spáchali na nich brutální zločiny, jejichž vrcholem byla poprava 14 obyvatel Tušti v noci na 25. května 1945.

Čtěte také: Lidi krve (2020): Příští rok se v kinech objeví český film o vysídlení Němců

Detaily z natáčení

Film se natáčel v jihočeské vesnici poblíž Písku, v místě režisérova bydliště. Náves zůstala od hrůzných událostí minulého století bez výrazných architektonických změn a pro film se autorům zdála nejvěrnější. Ve filmu si zahráli i místní obyvatelé.

Čtěte také: Přehlídka nejoblíbenějších filmů z dob Československa. Tyto snímky žereme dodnes

Sláma má na kontě šest Českých lvů a řadu mezinárodních ocenění. Poprvé se rozhodl natáčet na klasický filmový pás, aby zachytil větší hloubku a opravdovost záběrů. Herci se museli dlouho dopředu připravovat do nejmenších detailů, aby se dostali k postavám co nejblíže. Sám režisér si při natáčení sáhl na psychické dno, když se musel vžívat do brutálních scén, kdy se v lidech ztrácí lidskost a na povrch vylézá bezbřehá krutost. 

“Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,” říká režisér Bohdan Sláma.

Ve snímku hrají Magdalena Borová, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový nebo Cyril Drozda.