Fascinující kouzlo přírody aneb 3 x na Netflixu o dobrodružství ze zvířecí říše

Fascinující kouzlo přírody aneb 3 x na Netflixu o dobrodružství ze zvířecí říše
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Můžeme se od zvířat učit, baví nás, fascinují a někdy nám připomenou, jak je příroda křehká a zaslouží si naši ochranu. Dokumenty, které budou bavit celou rodinu přináší nefalšované divoké scenérie a často boj o přežití.

Divoká zvířata

  • seriál USA, 2021

Nově přidaná minisérie ze zvířecí říše má 4 díly a představuje:

1. epizoda: Velké kočky – majestátní, silné a smrtící – bývaly považované za samotářská zvířata. Přitom vás přesvědčí, jak výborně umí spolupracovat.

2. epizoda: Psovité šelmy – od lišek, které můžete potkat v lese, až po prohnané a chytré vlky, kteří přežívají v drsné tundře.

3. epizoda: Vačnatci – se svými vaky jsou legrační a vypadají přátelsky. Proto bude překvapením, co v přívalu zuřivosti dokáže například klokan a jaké zvuky během námluv vydává koala.

4. epizoda: Chobotnice – díky dokumentu se podíváte do magických hlubin a přesvědčíte se o inteligenci tvorů, jako jsou sépie a chobotnice.

Birders

  • film USA / Mexiko, 2019

Různorodý počet stěhovavých ptáků cestuje každý rok tisíce mil tam a zpět přes americko-mexickou hranici. Neberou ohled na zákony a bariéry vytvořené člověkem. Oddaní milovníci přírody na obou stranách hranice sdílejí vášeň pro tyto tvory a pro jejich nebezpečnou cestu. Krátký dokumentární film BIRDERS oslavuje ty, kdo pozorují, zaznamenávají, monitorují a bojují za práva a stanoviště těchto druhů, a ukazuje další způsob, jak přemýšlet o přechodu k přežití, kterým je migrace.

Moje učitelka chobotnice

  • film Jihoafrická republika, 2020

Dokumentární film je režírovaný Pippou Ehrlich a Jamesem Reedem a ukazuje Craiga Fostera, jak si během roku vytvořil vztah s chobotnicí v jihoafrickém chaluhovém lese. Film získal Oscara jako nejlepší dokument.

V roce 2010 se Foster začal potápět ve studeném podvodním chaluhovém lese na odlehlém místě ve False Bay poblíž Kapského města v Jižní Africe. Začal dokumentovat své zážitky a po čase potkal zvědavou mladou chobotnici, která upoutala jeho pozornost. Film ukazuje Fosterův vyvíjející se vztah s chobotnicí, když ji sleduje téměř rok. Chobotnice si s Fosterem vytvořila pouto a umožnila mu nahlédnout do svého světa, aby poznal, jak žije. Dojde i na řadu nebezpečných scén, protože ani člověk, ani chobotnice nejsou ve vodě v bezpečí.

 

Zdroj:

  • autorský článek