Kopretiny pro zámeckou paní: Kam se ztratila puberťačka Katka, která uháněla mladého historika?

Kopretiny pro zámeckou paní: Kam se ztratila puberťačka Katka, která uháněla mladého historika?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Závan nostalgie přináší na televizní obrazovky komedii pro náctileté, kterou však sledují hlavně ženy středního věku, aby si připomněly jiné časy, kdy nebyly mobilní telefony a značkové oblečení bylo jen snem. Psal se rok 1981 a Katka se zamilovala.

Letní příběh plný starostí mládí vznikl na motivy stejnojmenné knihy Stanislava Rudolfa, který se sice narodil ještě před válkou, ale dokázal psát naprosto nadčasové dívčí romány, které byly oblíbenou četbou dvou generací mladých dívek.

Jednou z dvanácti knih, které se úspěšně prodávaly i v cizojazyčné verzi, byla právě kniha o patnáctileté Katce Krásné, která má to štěstí, že má otce kastelána a žije na hradě Krabonoši, kde tráví samozřejmě i prázdniny.

Katka však z netradičního bydlení není moc nadšená, protože musí pomáhat celé prázdniny rodině a protrpět volný čas v nehostinné a studené hradní pokladně.

Všechno je jinak v okamžiku, kdy se na hradě kvůli studiu objeví mladý student historie (Jan Hartl), aby dělal průvodce. Katka, která nemohla prožívat naplno prázdninovou lásku u rybníka a v lesích, si myslela, že si ji láska našla přímo na hradě. Jenže starší Petr to neviděl jako ona a považoval ji za dítě.

Naštvaná Katka tak zinscenovala krádež, která by mohla být nasměrována na Petra, aby na sebe upoutala pozornost. Jenže vzácné starožitné kousky začala hledat policie, a to už nebyla sranda.

Jako hrad posloužil filmařům majestátný Bouzov a točilo se i v okolí Uherského hradiště. Pubertální a nešťastně zamilovanou Katku si zahrála Sylva Julinová a zůstává dodnes záhadou, kde ji vlastně režisér Josef Pinkava našel. Nikdy se před jeho natáčením před kamerou neobjevila, a ještě větší záhadou je, proč herečka po poměrně populární hlavní roli už nikdy o další práci před kamerou nestála.

Sylva Julinová má 57 let a místo herectví vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a stala se z ní zubařka. Dnes je známá jako Sylva Matulíková. Žije na Zlínsku a ve městě má vlastní stomatologickou ordinaci se zaměřením na ortodoncii. Ve svém oboru je velmi uznávanou lékařkou. Má jednu dceru a se světem filmu už se nikdy nespojila.

Ve filmu se můžete těšit na Jana Hartla, Pavla Kříže, Zdenu Hadrbolcovou, Františka Husáka, Jiřího Růžičku, Stanislava Třísku nebo Věru Tichánkovou.

Kromě podivného obsazení hlavní role je film také zvláštní tím, že byla předabovaná celá řada herců. Stanislava Třísku namluvil Lubomír Lipský, Pavla Kříže zase Roman Skamene. Zdeněk Řehoř nadaboval Františka Husáka, dokonce i malou roli učitelky v podání Heleny Martinovské namluvila Helena Růžičková. S rozpočtem na film si asi nikdo hlavu nelámal.

Film bude na ČT 10. září ve 14:55 a je také na Voyo.

Zdroje článku: