Po stopách dalšího kontroverzního seriálu: Žena za pultem

Po stopách dalšího kontroverzního seriálu: Žena za pultem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Žena za pultem, který měl premiéru v roce 1977, byl stejně jako seriál 30 případů majora Zemana označen za propagandistický komunistický odpad. Je to opravdu takový průšvih?

Pravdou je, že pokaždé, když se seriál vrátil v porevoluční době na obrazovky, měl fenomenální sledovanost, kterou by mu mohly závidět ty nejsledovanější seriály současnosti. V roce 2002, když práva získala TV Prima, byla sledovanost úvodní epizody 2 miliony diváků.

Bez ohledu na nepopulární dobu a představitelku hlavní ženské role Jiřinu Švorcovou jde o seriál, který je pro starší generaci diváků nostalgickou vzpomínkou na časy, kdy byli mladí. Jak už to bývá, ve vzpomínkách jim zůstaly hlavně ty dobré věci.

Navíc seriál není jen o stále usměvavých prodavačkách, ale je to také sbírka lidských osudů, a kromě členky Ústředního výboru KSČ Jiřiny Švorcové, si seriálem mohou lidé připomenout celou řadu skvělých herců, jako byl Petr Haničinec, Dana Medřická, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Karolína Slunéčková, Slávka Budínová, Josef Vinklář, Alena Vránová, Jiří Hrzán, Stela Zázvorková a mnoho dalších.

 

Seriál byl populární také v NDR, na Kubě, v Bulharsku, Polsku nebo v Jugoslávii. Natáčení trvalo asi rok a zapojilo se do něj 69 herců. K seriálu se váže i celá řada příběhů.

Například Lenka Termerová (na úvodní fotografii), která si zahrála jednu z prodavaček, měla v seriálu vadu řeči, a ještě dlouhá léta ji lidé oslovovali jako „koktavou Jiřinku“. Role ji vynesla velkou popularitu.

Další mladou (a velmi atraktivní) prodavačku ztvárnila Hana Maciuchová, která dostala po odvysílání seriálu jako „lahůdková Olinka“ několik desítek seriózních nabídek k sňatku.

Celému ženskému kolektivu na prodejně šéfoval Václav Karas, kterého si zahrál Vladimír Menšík. V té době měl velké zdravotní problémy a často tak z natáčení jezdil rovnou sanitkou do nemocnice. Během natáčení si sám za asistence Termerové píchal injekce, aby byl schopný pracovat.

Jana Boušková si zahrála Michaelu, hodně tvrdohlavou dceru Anny Holubové (Jiřina Švorcová). Bouškovou zastavovali lidé na ulicích a domlouvali jí, aby matku nezlobila.  Babičku jí v seriálu hrála Dana Medřická, která se stala za pár let její skutečnou tchýní.

Hlavní roli si tvůrci připravovali pro Janu Hlaváčovou nebo Jiřinu Bohdalovou, ale aby mohli projekt realizovat, museli dát příležitost Švorcové.

K postavě Anny Holubové se váže také úsměvná historka. Prodavačka měla v seriálu několik lehce erotických scén, které se dostaly k projednání až na schůzi komunistů. Ti řešili, zda je vhodné, aby se rozvedená žena v socialismu „nezávazně bavila“. Pamětníci si potom vybaví, jak kamera decentně sklouzla na zeď a bylo po erotice.

Seriál stojí za podrobnější bádání, a proto se k němu vrátíme.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.fdb.cz