Klíč svatého Petra: Premiérová štědrovečerní pohádka ČT představí postavy trochu jinak, ale dobro opět zvítězí nad zlem

Klíč svatého Petra: Premiérová štědrovečerní pohádka ČT představí postavy trochu jinak, ale dobro opět zvítězí nad zlem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království.

I o tuto letošní slavnostní a vždy očekávanou premiérovou pohádku se postaral režisér Karel Janák, který za posledních 16 let natočil rovných deset pohádek. Ke čtyřem z nich, včetně letošní, napsal scénář Petr Hudský. Tvůrci její příběh umístili na hrad Zvíkov, zámek Sychrov i do památkové rezervace ve Slavonicích.

V hlavních rolích se můžete těšit na Filipa Březinu, Bereniku Kohoutovou, Sáru Korbelovou, Sabinu Remundovou, Davida Novotného, Lukáše Příkazkého či Petra Nárožného.

Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány.

záběr z natáčení
záběr z natáčení | Zdroj: Černá / © Česká televize

Výpravná koprodukční pohádka se natáčela v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. Pohádkové postavy zamíří do nebe, na zámek i do světa pod hladinou.

Scenárista Petr Hudský se inspiroval klasickými pohádkami, protože právě v období krásných vánočních svátků lidé nemají zájem o moderní pohádky. Jak uvedl režisér Karel Janák:

Kdykoliv se někdo o nějakou modernizaci na Vánoce pokusil, tak se se zlou potázal.

Scenárista Petr Hudský pracuje s klasickými pohádkovými motivy, ale staví je do nových souvislostí. Hraje si s nimi tak, že z toho vznikají dějové linky, které ještě v žádné jiné pohádce nebyly. Diváky bude hodně bavit vodník (Lukáš Příkazký).

 O vodníkovi jsem měl poměrně jasnou představu hned od začátku. Chtěl jsem v jeho případě použít současný a poměrně úspěšný přístup k superhrdinům, tedy polidštit ho. Třeba komiksový Batman už nevystupuje jen jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi, ale tvůrci ho víc a víc definují jako běžného člověka. A takový je i náš vodník. Není celý zelený a nedělá brekeke. Náš vodník je vlastně hodný. On sám od sebe lidi netopí, jen sebere duši těm, co se bez jeho přičinění sami utopí. Má v popisu práce ukládat jejich duše do hrnečků. A je to romantik. Pro lásku dokonce opustí svoje podvodní království,

prozrazuje režisér.

Princeznu zahraje Sára Korbelová, o které režisér tvrdí, že dokázala dát do záběru tak silné emoce, až žasl. Princeznu nemusel hledat prostřednictvím konkurzu, ale nechal si ji doporučit manažerkou ČT.

Diváky rozhodně potěší Petr Nárožný, který se po dlouhé době postavil před kameru a náležitě si to užil. Z role trochu ušlápnutého krále pod vlivem zlých a intrikujících kancléřů dokázal Petr Nárožný udělat krále, který naopak svým kancléřům dělá naschvály a bere je jako kašpárky. Sám režisér uvedl, že díky nápadům Nárožného nakonec krále „upgradovali“. Je z něj zábavná postava, která si řekla o mnohem větší prostor a dostala ho.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text