Karel Stránský z Ulice: Role seriálového politika, co uměl všechno zařídit, není daleko od reality

Karel Stránský z Ulice: Role seriálového politika, co uměl všechno zařídit, není daleko od reality
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mocný politik Karel Stránský, který v seriálu Ulice svým postavením ovlivňoval životy mnoha postav, má se svým představitelem Milanem Kňažkem společného více než dost. Oba mají co dočinění s ministerskými záležitostmi a co víc, oba jsou velmi silné osobnosti. Proč byla pro Milana Kňažka role Karla Stránského jako dělaná?

Zamotal životy Jordánovým i Nyklovým       

Kdo sledoval seriál Ulice i v předchozí dekádě, jistě si vzpomene na výraznou postavu Karla Stránského. Boháč, který si svou úředničinou na ministerstvu získal velkou moc, zasáhl do příběhu hlavních postav značnou mírou.

Ačkoli nikdy nebyl zlosynem, který by chtěl způsobovat jiným problémy, jeho pocit, že přes peníze lze měřit naprosto vše, často způsobil druhým nepříjemné chvíle.

Kvůli svému jednání ztratil blízkost obou svých synů, Štěpána (Štěpán Benoni) a Marka (Ondřej Gregor Brzobohatý), i přesto však pokračoval ve svých mocenských praktikách dál. Co se práce týče, zprostředkoval zaměstnání na ministerstvu postavě Tomáše Jordána a Lumíra Nykla přivedl na úřad, nikdy to však nebylo jen tak pro nic za nic.

Vždy požadoval, aby věci byly tak, jak nastavil on. A pakliže tak něco neprobíhalo, dal svou nespokojenost jasně najevo.  

V seriálu svou moc zneužíval, v reálu se k ní staví s respektem

Na rozdíl od své seriálové postavy je její představitel Milan Kňažko pokorným člověkem, který by si nedokázal představit, že zneužívá svou moc tak, jako to dělal právě v roli Karla Stránského. Jako bývalý ministr mezinárodních vztahů SR, ministr zahraničních věcí, ministr kultury a místopředseda slovenské vlády má zkušeností s politickou mocí opravdu mnoho.

Štěpán Benoni, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jak ovšem v rozhovoru pro CNN Prima News sám uvádí, zneužívání moci, které pozoroval u svých vládních kolegů, nikdy nechápal. Jako herec si zároveň velmi dobře uvědomuje, jak silná mohou být slova. Nikdy by neudělal nic, s čím by bytostně nesouhlasil, a proto byl často spíše opozičním článkem.

Jako zatvrzelý bojovník za svobodu a demokracii se snažil skrze svou funkci směrovat občany tak, aby tyto hodnoty co nejvíce odpovídaly danému ideálu. A tak činil i v případě „koronakrize“ v rámci posledních let, kdy se pokoušel lidem vysvětlit, že nedodržování opatření a odmítavý postoj k ochranným pomůckám není projevem svobody, ale spíše naopak.

Po odchodu z politiky jako herec na volné noze

Představitel Karla Stránského za sebou nechal spoustu politické práce. Momentálně se již plně věnuje pouze herectví, které ovšem bere spíše jako koníček a své inscenace si důkladně vybírá. Za jeho mladých let bylo údajně divadlo velmi špatně placeným povoláním, proto není divu, že si přivydělával v dolech.

Herecké řemeslo jako takové pro něj znamená domov, po svých životních zkušenostech se však po odchodu z politického prostředí rozhodl pokračovat v herectví tzv. „na vlastní triko“. Nenajdete ho tedy jako zaměstnance žádného divadla, uvidíte jej pouze v představeních, které si on sám zvolil jako ty, ve kterých by hrál rád.

Zdroje: