K zemi hleď: Film na Netflixu, který dokonale kombinuje vlastnosti dobrého i špatného filmu

K zemi hleď: Film na Netflixu, který dokonale kombinuje vlastnosti dobrého i špatného filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dva astronomové varují před nebezpečnou kometou, která ohrožuje Zemi. Adam McKay si pro svou hořkou satiru dokázal získat aktuálně největší hollywoodské hvězdy Meryl Streep, Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence. Je ale hvězdné obsazení dostatečné, aby byl film dobrý?

„K zemi hleď“ – povedená satira, nebo přehraný nesmysl?

Téma tohoto filmu není nic nového. Biblická apokalypsa je často využívaným motivem kinematografiích. Filmů o apokalypse je dost, vzpomeňte si jen na „Apokalypsa v Hollywoodu“ nebo „A Quiet Place“.

„K zemi hleď“ se chce záměrně odvrátit od zbytku apokalyptických hororů tím, že před kameru přitáhne hollywoodskou jednotku. I když hvězdné obsazení zaručuje automaticky větší počet zhlédnutí, vydržet extrémně perfidní humor celých 140 minut a chápat všechny intelektuální metaúrovně vyžaduje pevné nervy.

Film začíná docela předvídatelně, sexy astronom Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) a jeho kolegyně Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), objeví obrovskou kometu, která se řítí na naši planetu. Problémem ale je, že je nikdo zpočátku neposlouchá, zvláště ne prezidentka Spojených států Janie Orleanová (Meryl Streepová). Mimochodem, její zosobnění ženské verze Trumpa rozhodně stojí za Oscara! Streepová dovedně vyjadřuje, že žena jako prezidentka sama o sobě nutně nenaplňuje svůj vlastní cíl, ale jaksi dokonce učiní děsivěji než samotný Trump. Směsice Trumpa a Clintonové odmítá uznat katastrofu, dokud si neuvědomí, že se tohle dá dobře využít pro vlastní volební kampaň!

Vyplatí se film?

Film má jasné poselství, které se celkem snadno mezi řádky vyčte. V době katastrofy se politici dívají jiným směrem, pokud katastrofu nelze využít pro své vlastní účely. Zároveň mají vědci svázané ruce, protože na sociálních sítích se šíří nespočet falešných zpráv. Nakonec je vítězem obří korporace, která opět vydělává miliardy vykořisťováním. Vlastně skvělý příběh, který velmi připomíná aktuální situaci koronaviru!

Jenže postavy se celkově chovají přehnané, skoro jako v komedii Adama Sandlera, jen méně hloupě. Po 30 sekundách si uvědomíte, že Donald Trump alias Meryl Streep je idiot a že Leo jako vědec je kompletní šílenec. O 120 minut později je snímek dost otravný a vy chcete konečně vědět, kdy začne konec světa.

Ale na konec se dá říct, že pokud se na film připravíte, a koukáte se na něj s vědomostí, že se jedná o pokus satirického vypracování toho, jak lidstvo, a především bohatí a politici, řeší apokalyptické problémy, tak se s filmem určitě budete bavit.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.netflix.com