Josef Trojan v českém dramatickém filmu Abstinent na Netflixu

Josef Trojan v českém dramatickém filmu Abstinent na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud se Josef Trojan (20) rozhodl jít ve šlépějích svých rodičů, bude to mít mnohem těžší, než ostatní mladí herci kvůli příjmení, které je v prostředí českého filmu hodně známé. Především se nikdy nezbaví srovnání se svým otcem, Ivanem Trojanem.

V nabídce Netflixu je nově přidaný český film Abstinent, který měl premiéru v kinech v roce 2019, tedy ještě rok předtím, než se objevil mohutně propagovaný film Šarlatán, kde si Josef zahrál mladší verzi hlavního hrdiny, ztvárněného svým otcem Ivanem.

O filmu

Příběh filmu Abstinent v režii Davida Vignera se odehrává v prostředí protialkoholní léčebny, kde se ocitá i devatenáctiletý Adam v podání Josefa Trojana. Jde o zpracování vážného tématu, protože alkoholismu v dnešní době podléhají ve velké míře i mladí lidé. Cílem filmu je na tento problém ve společnosti upozornit.

Adam je obyčejný kluk, který ztratil díky alkoholu kontrolu nad vlastním životem. Ještě před časem byl jeho život jeden velký bezstarostný mejdan a ani rodičům nijak životní styl syna nevadil. To vše až do okamžiku, kdy se vše zvrtlo a Adam nedobrovolně skončil kvůli průšvihu v léčebně. Zde zpočátku moc nespolupracoval a prosazoval názor, že tam nepatří. To se ale změnilo v okamžiku, kdy se spřátelil s terapeutem a začal o svém životě přemýšlet.

Režisér David Vigner se ve svém filmu snažil zobrazit citlivou mladou duši a problémy, které generace dnešních mladých lidí má, přestože se většina z nich tváří bezstarostně. Film vypráví o mládí a o svobodě, o člověku, který se musí přijmout svůj problém a vypořádat se s ním.

Ve filmu si dále zahráli Jessica Bechyňová, Šimon Fridrich, Vasil Fridrich, Andrea Berecková Miroslav Čížek, Kristýna Frejová, Lukáš Hlavica, Barbora Lukešová a Václav Knop.

Velká část filmu se točila kvůli autenticitě v protialkoholní léčebně v Bohnicích.

Začátky syna slavných rodičů

Mladý Josef Trojan se sice před kamerou objevil už ve čtyřech letech, zatím ale moc hereckých zkušeností nemá a herecké řemeslo, které je v jeho rodině tradicí, si kromě Abstinenta a již zmíněného Šarlatána, vyzkoušel v několika menších rolích. Snímek Abstinent je vlastně jeho první velkou hereckou příležitostí.

Josef možná trochu na své příjmení spoléhá, protože si s hereckým vzděláním nedělá těžkou hlavu a z gymnázia odešel před maturitou. Tím asi rodiče moc nepotěšil. Jeho matkou je Klára Pollertová – Trojanová (50), která se před filmovou kamerou objevila už v dětství. Vidět jste ji mohli třeba v malé roli v komedii Vesničko má středisková, jako dceru Mileny Dvorské a Mariana Labudy. O pár let později si zahrála ve filmu Vrať se do hrobu a se svým manželem potom v kultovním filmu Jedna ruka netleská.

 

Zdroj:

  • autorský článek