Jean-Paul Belmondo: Lamač ženských srdcí s přeraženým nosem, který se nenechával zastupovat kaskadéry

Jean-Paul Belmondo: Lamač ženských srdcí s přeraženým nosem, který se nenechával zastupovat kaskadéry
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V pondělí 6. září 2021 filmový svět zasáhla smutná zpráva o skonu francouzského herce Jean-Paula Belmonda. Do poloviny 80. let minulého století patřil mezi největší kasovní hvězdy ve Francii. Co zajímavého jste o něm nevěděli?

Netypický krasavec, který si získal srdce filmového publika

Na své konto si Jean-Paul Belmondo zapsal celou řadu filmů, které získaly celosvětový úspěch – Muž z Ria (1963), Cartouche (1962), Muž z Honkongu (1965), Muž z Acapulca (1973). Vytvořil nový typ filmového hrdiny, jenž má do typické krásy sice daleko, ale je sympatický svým bláznivým až odvážným chováním. Jen v 60. letech natočil na 34 filmů a stal se hlavní hereckou osobností ve francouzské kinematografii. Výborný byl Belmondo v komediích, uměl ovšem zahrát i vážné role – například ve filmech Horalka (1960).

Jeho snem bylo hrát divadlo

Přestože Jeana-Paula Belmonda známe především jako filmového herce, jeho snem od mládí bylo hrát divadlo. Celkem těžce nesl odmítnutí prestižním divadelním souborem Comédie Françoise. Na druhou stranu jen díky tomu se stal hvězdou filmu první velikosti. K milovanému divadlu se ale nakonec také propracoval. V roce 1987 mu jeho přítel, režisér Robert Hossein, nabídl roli Keana ve stejnojmenné hře Jean-Paula Sartra.

Úspěch pak sklízel také s inscenací Cyrano z Bergeracu, s níž Belmondo podnikl i mezinárodní turné. Divadelní kariéře se pak Belmondo věnoval až do roku 2000, přičemž film odsunul na druhou kolej. Vrátil se k němu až v roce 2008 komorním snímkem Muž a jeho pes.

Kaskadér, který neuměl lyžovat

V kaskadérských filmových scénách se Jean-Paul Belmondo nenechával zastupovat. Třeba ve filmu Zvíře (1977) natočil dokonce i závěrečnou scénu s vrtulníkem. Fyzicky zdatný herec toto všechno zvládl na výbornou. Víte ale, že Belmondo neuměl lyžovat?

Herec Belmondova typu bude v oblasti filmu chybět.

Zdroj: