Marie Poledňáková září na festivalu, Tomáš Holý točí smutný film, který byl trochu omyl

Marie Poledňáková září na festivalu, Tomáš Holý točí smutný film, který byl trochu omyl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Naštěstí si z roku 1979 diváci pamatují Tomáše Holého z filmu Na pytlácké stezce. Sláva, kterou si veselý klučina získal, vedla i k tomu, že byl žádaný do dramatických rolí. Tam však divákům moc neseděl. Nebyl to jejich rošťák a chytrolín.

Role ve filmu Postavení mimo hru upadla v zapomnění. Tomáš hrál chlapce, který zemřel na ošklivou dědičnou nemoc.

Pamětníci si vybaví leden 1979. Silvestr, který předcházel, byl velmi teplý. Teploty se šplhaly k 20 °C. Po půlnoci bylo vše jinak a teploty padaly do extrémních hodnot pod nulou. Zamrzaly vlaky i dopravníky v uhelných elektrárnách. V celé republice byl vyhlášen kalamitní stav. Děti nechodily do školy. Byly uhelné prázdniny až do 26. ledna.

Tomáš natáčí film, kde hraje nemocného chlapce s neradostnou vyhlídkou. Následoval film Upír ve věžáku. Tomáš slavil jedenácté narozeniny a už začal chápat, že herectví není jen zábava. Právě ten rok se rozhodl, že nebude hercem. Původní okouzlení z natáčení opadlo a také už se s ním jedná jako s hercem, ne jako s dítětem. Odehraje záběr, který trvá půl minuty. Většinou se jednou nebo dvakrát opakuje. Už to není taková zábava. Potom se musí čekat, než se přestaví kamera a světla. Tomáš si začal uvědomovat, že herectví je hodně o čekání a za jeden den se toho moc nenatočí. Začíná vnímat, že celodenní práce se rovná třeba 2 nebo 3 minutám filmu.

Jana Preissová, zdroj: Jaroslav Trousil / © Česká televize

K tomu se přidávají i větší nároky na školu. Musí se učit pořád dobře, jinak by ho už příště ředitel školy nepustil na natáčení. Tomáš má i s natáčením stále dobré známky, ale už není pro filmování tak nadšený a zjišťuje, že by mohl dny trávit i jinak.

Byl velice inteligentní a začal si také uvědomovat, že za pár let přestane být roztomilým uličníkem a filmaři ho třeba už tolik nebudou chtít. Tak se rozhodl, že si raději vybere do budoucna nějaké praktické povolání, třeba jako má táta.

V té době už začíná odmítat další role. Až na jednu, ke které se vrátíme.

Pokud si vzpomínáte na Přátele Zeleného údolí, i tam mohl hrát Tomáš, ale nechtěl. Seriál by ho možná i bavil, ale točil se skoro dva roky.

V době, kdy měl Tomáš dilema, zda chce, anebo nechce hrát, Marie Poledňáková odjela na festival do Monte Carla s filmem Jak dostat tatínka do polepšovny.

Po projekci si ji porota zavolala a řekla jí, že ten kluk je největší talent od dob Shirley Templové. Film se na festivalu opravdu líbil. Tak moc, že pořadatelé festivalu dokonce uspořádali slavnostní oběd na počest Poledňákové. Kromě dotazů na hlavního hrdinu musela Poledňáková čelit i dotazům, jak je možné, že primabalerína doma drhne podlahu a nemá uklízečku. Všichni se také ptali, proč nepřijel i Tomáš. Jenže tenkrát se to prostě dělalo jinak. Možná by malý kluk na herectví změnil názor, kdyby viděl, jak moc si ho lidé cení.

Film nakonec získal dvě ceny. Jedna z nich režisérku překvapila, protože se udělovala mladým režisérům do 30 let a jí bylo už 37.

Jednoho dne, na konci školního roku, přišel Tomáš domů ze školy a u nich byla na návštěvě nějaká paní. Máma mu jí představila jako kolegyni z práce. Tomáš si ale všimnul, že na stolku leží filmový scénář. Byla od filmu!

Film Jak dostat tatínka do polepšovny uvidíte už tradičně na konci roku, tentokrát 26. 12. v 17.20 na ČT 1.

(Materiál poskytl ze soukromé sbírky vzpomínek na Tomáše Holého pan Tomáš Franke.)

Zdroje článku: