Kultovní dobrodruh slaví 40. narozeniny: Tohle jste o Indiana Jonesovi možná nevěděli

Kultovní dobrodruh slaví 40. narozeniny: Tohle jste o Indiana Jonesovi možná nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roku 1981 se v USA objevil film, ve kterém jsme se seznámili s jednou z nejslavnějších filmových postav vůbec: s Indiana Jonesem. O 40 let později se Harrison Ford stále objevuje na plátně s fedorou a bičem, jak ukazují obrázky z natáčení pátého dílu. Na počest této postavy, zde přinášíme pár faktů o prvním díle.

Harrison Ford je jako Indiana

Nejen fiktivní postava Indiana Jones je nebojácným kruťasem, ani jeho představitel Harrison Ford se nebojí extrémů. Nacistické letadlo z prvního dílu ve skutečnosti při natáčení přejelo nohu Harrisona Forda. Ale měl štěstí: Kvůli extrémnímu horku v Tunisku, kde se scéna natáčela, byla gumová pneumatika letadla velmi měkká. Namísto zlomené nohy utrpěl jen roztrhlé vazy. Ford odmítl lékařskou pomoc, nechal si koleno zabalit do ledu a pokračoval s natáčením akčních scén.

Zrození filmu během natáčení

Během přestávek natáčení prvního dílu psal Steven Spielberg nový scénář společně se scenáristkou Melissou Mathisonovou. Mathisonová byla na setu vlastně pouze proto, aby navštívila manžela Harrisona Forda. Spielberg jí ale představil svůj nápad na nový příběh, který se Mathisonové natolik líbil, že se rozhodli napsat scénář společně. Z této náhodné spolupráce se vyklubal film „E.T.“, který vyšel v roce 1982, a jenž se stal jedním z největších úspěchů Spielberga.

Hadi, hadi, hadi

Scéna v hrobce s hady byla pro tým docela výzvou. K tomu bylo zapotřebí asi 7000 hadů. Takové množství ale jen tak neseženete, proto jsou většina těchto „hadů“ prostě jen slepýši. Jen pár jedinců, které měli důležitější „roli“ jsou skuteční hadi, jako například ta kobra, jež byla jediným jedovatým hadem. Překvapivě byl jen jeden člen týmu kousnut do ruky krajtou. Vtipný fakt: Jinak než samotný Indiana Jones, se Harrison Ford hadů vůbec nebojí, a ani pro scénu s jedovatou a životu nebezpečnou kobrou nevyužil svého kaskadéra.

Kaskadér? Ne díky.

Jako u všech velkých filmů dostali hlavní herci i v tomto filmu své kaskadéry. Harrison Ford jej ale skoro vůbec nevyužil. S hady se mazlil on sám, akčních scén se taky nebál a kaskadér se první dny ani jednou nevyužil. Protože se kaskadéři na place platili za odvedenou práci (a nejen za přítomnost), musel kaskadér Forda přemlouvat, aby ho sem tam nechal něco natočit.

Zdroj: