Taneční trhák „Hříšný tanec“ je oblíbený po celém světě, tohle jste ale možná ještě nevěděli

Taneční trhák „Hříšný tanec“ je oblíbený po celém světě, tohle jste ale možná ještě nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
​​​​​​​Je to jeden z nejoblíbenějších filmů po celém světě: „Hříšný tanec“ neboli „Dirty Dancing“. Proslulý film z roku 1987 je klasický romantický taneční muzikál. Děj filmu i nejznámější citáty („Přinesla jsem meloun.“) jsou každému známé. Následující fakta ale možná neznáte.

Patrick Swayze nebyl fanoušek vlastního filmu

Pro svůdného sympaťáka Swayzeho byl „Hříšný tanec“ sice karierní katapult, přesto si ten film vůbec neoblíbil. Není tajemstvím, že moc nemusel svou kolegyni herečku Jennifer Greyovou, ale problém měl i s autorem scénáře. Legendární hláška „Baby nebude sedět v koutě“ (v originále: Nobody puts Baby in the corner) byla pro něj velice obtížná pasáž textu. Hercovi se ta věta absolutně nelíbila. Myslel si, že takhle žádný normální člověk nemluví a že je to jedna z největších hovadin, co kdy četl.

Stejně jako Greyová či podle jeho slov „debilní texty“ mu nesedly podmínky během natáčení. 

Velká část natáčení se konala v létě. Venkovní teploty se přibližovaly ke 40 °C. Teploty v domech, kde byla namontovaná silná světla, bez problémů vyšplhaly až na 49 °C. Jako důsledek omdlelo hned v první den deset lidí během 25 minut natáčení. Jen o týden později se situace zcela otočila a celý štáb natáčel při pouhých 4 °C.

Ještě horší byly podmínky u scén natočených v jezeru. Hercům byla taková zima, že filmaři nemohli natáčet dvojici zblízka, protože by byly vidět namodralé rty protagonistů.

Ansámbl anachronismů

I když patří Hříšný tanec mezi klasické filmy, nedokázala se ani tato kvalitativní kinematografie vyhnout menším historickým chybičkám. Romance se odehrává během amerického léta roku 1963. Jenže na začátku filmu vidíme na silnici tlustou žlutou čáru oddělující od sebe protisměry. V šedesátých letech byly tyto čáry ale ještě bílé.

Další historický nedostatek najdeme, nebo lépe řečeno uslyšíme, při prvním tanci hlavních protagonistů. Johnny a Baby tančí na písničku „Love Man“, zpíváno Otisem Reddingem. Tento song ale nahrál až roku 1967.

Neuvěřitelně nákladná lež

Protože se světoznámé scény v jezeru natáčely až v říjnu, měli filmaři jeden zásadní problém: děj se odehrává v létě, stromy kolem jezera měly, typicky pro podzimní klima, různě zbarvené listy (červeně, žlutě, hnědě). Proto musely být všechny stromy, jež by mohly být vidět v hotové scéně, přebarveny na zeleno. Párkrát je dokonce vidět, jak ze stromů listy padají, a to se v létě samozřejmě nestává. Divné, že bylo lehčí přebarvit půl lesa než to rychle natočit v letě.

Menší filmové chybičky

Mimo anachronismů se v Hříšném tanci najdou i detailní chyby, kterých si ne každý sledovatel při prvním prohlédnutí všimne:

  • Když Johnny a Baby vyjíždí z hotelu, můžeme si všimnout, že se řadící páka v autě nachází na P, takže parkování.
  • Baby maluje s čistým štětcem.
  • Ve scéně, kdy Johnny a Baby jedou k myslivně, jsou v autě vidět pouze siluety a žádné obličeje. Je jasně poznat, že se jedná o dvojníky s velmi špatnými parukami.

Zdroj: