Flim-Flam Man: Pravdivý příběh o padělaném životě mého otce

Flim-Flam Man: Pravdivý příběh o padělaném životě mého otce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
To je název knihy, kterou napsala Jennifer, dcera Johna Vogela, aby se tak vypořádala se svými pocity a se vztahem, který měla ke svému otci, bankovnímu lupiči, žháři, podvodníkovi a padělateli, který plánoval i vraždu.

Až si zajdete v srpnu do kina na film Flag Day (Den vlajky), budete už vědět, že tento film, který se objevil na letošním filmovém festivalu v Cannes a má světovou premiéru 20. srpna, není jen obyčejným příběhem, který si vykonstruoval některý známý scénárista. Za příběhem je hodně bolesti a trápení plynoucího ze vztahu dcery a otce.

Upřímný a intimní portrét charismatické postavy z amerického kriminálního podsvětí vypráví příběh dcery, kterou otec vychovával ve stylu:

Udělej špatné věci ostatním dříve, než je udělají oni tobě.

Podle Johna Vogela je svět krutým místem a přežít se dá pouze s bezohledností a sílou. Celoživotní zločinec John Vogel padělal bankovky v hodnotě více než 20 milionů dolarů. Napsal také román, vymyslel nepečený koláč z citronových pusinek a pro svou desetiletou dceru zaplatil představení Rocky na Štědrý den, kdy byla jediným divákem. John si šel za svým americkým snem a byl v tom opravdu dobrý. Když byl Vogel v roce 1995 zatčený, policie zabavila čtvrté největší množství padělaných bankovek v historii země. Johnovi se podařilo ze spáru policie vyklouznout a jeho dospělá dcera zůstala v nejistotě, co se s jejím otcem stalo.

Při popisu svého bouřlivého života s Johnem Vogelem Jennifer obratně zkoumá chaotické a bolestivé pocity, které cítila ve vztahu k otci. Popisuje i jeho zajímavý a nebezpečný život.

Napínavé drama je nejnovějším režisérským počinem Seana Penna. Herec se ujal režie proto, že nenašel nikoho vhodného, kdo by film vytvořil podle jeho představ. Původně si plánovat, že vytvoří roli lupiče a padělatele. Po rozhodnutí ujmout se režie, nabídl Sean hlavní roli svému příteli Mattu Damonovi, nakonec ale zbyla role na něj. A aby dostal do snímku čistý vztah otce a dcery, přizval si na výpomoc svou dceru Dylan Penn, která ztvárnila lupičovu dceru (autorku knihy, která se stala inspirací pro filmový příběh).

Ve filmu uvidíte také dalšího hercova potomka Hoppera Jacka Penna (celá rodinka pózuje na úvodní fotografii pořízené letos v Cannes), který si zahrál jednu z vedlejších rolí. Další role obsadili například Josh Brolin, Miles Teller, Katheryn Winnick a Eddie Marsan.

Zdroj:

  • autorský článek