Když se závislost dostane na velké plátno aneb tyto filmy o drogách by vám rozhodně neměly uniknout

Když se závislost dostane na velké plátno aneb tyto filmy o drogách by vám rozhodně neměly uniknout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Drogy jsou často zastoupeny v popkultuře, ať už v rapových písních, románech nebo na televizních obrazovkách. Přestože víme, že drogy jsou zlé, fascinují naši společnost. Hlavně s úspěchem seriálu „Perníkový táta“ se drogové téma v médiích ukotvilo, jenže i filmaři si rádi dají dávku drog.

Barry Seal: Nebeský gauner

Tento thriller byl natočen na základě příběhu pilota Barryho Seala, který se v 80. letech intenzivně zapojil do pašování kokainu z Jižní Ameriky do Spojených států. Seal je představován Tomem Cruisem, spoluherečkou je mu Sarah Wrightová. Tento film zpracovává mnoho stejných témat jako film „Kokain“, jen se na jisté záležitosti dívá z jiné perspektivy.

Zdroj: Autor: 360b / Shutterstock

Vlk z Wall Street

„Vlk z Wall Street“ vypráví o rozkvětu Jordana Belforta, bezohledného magnáta z Wall Street, který se proslavil tím, že vydělal neuvěřitelné množství peněz nejrůznějšími triky. Hlavní „drogou“ tohoto filmu jsou sice peníze, ale také tematizuje Belfortovu závislost na různé látky, zejména na metakvalon.

Kvalita filmu se odvíjí především díky fantastickým hereckým výkonům Leonarda DiCapria, ale i perfektní práce Jonaha Hilla a Margot Robbieové se podepsala na finálním výsledku.

Strach a hnus v Las Vegas

Na základě kriticky uznávaného románu Huntera S. Thompsona byla natočena komedie „Strach a hnus v Las Vegas“, ve které se nám v hlavní roli představil Johnny Depp. Neuctivý sportovní novinář Raoul Duke (Depp) a jeho samojský právník Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) projíždějí poušť Mojave v červeném kabrioletu. Poté, co si Duke a jeho právník trochu zahrají s drogami, situace se vymkne kontrole a pod vlivem několika drogových záchvatů zažijí šílené věci. Ve filmu je spousta drog, především psychedelika jako LSD a meskalin.

Trainspotting

Jeden z nejpopulárnějších heroinových filmů je „Trainspotting“. Hlavní hrdina Renton (Ewan McGregor) se snaží odejít ze světa drogové závislosti. Rentonovy pokusy o střízlivost jsou ale obtížnější, než si myslel, navíc je ovlivněný jeho závislými přáteli a neustálá fascinace a uklidňující síla při užívání drog jsou silnější než jeho vůle s tím vším přestat. Trainspotting, odvážný a nefalšovaný pohled na feťáky a jejich zvyky, bude vždy jedním z nejlepších drogových filmů všech dob, což ukazuje i jeho hodnocení na ČSFD: 87 %.

Zdroj: