5 nejpodivnějších filmových kostýmů. Co na ně říkali herci?

5 nejpodivnějších filmových kostýmů. Co na ně říkali herci?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kostýmy jsou ve filmech klíčové, protože přivádí postavy k životu. Těžké obleky nebo silné vrstvy make-upu to však hercům moc neusnadňují. Obzvlášť když kostýmy nakonec ani nepůsobí tak dobře, jak filmaři zamýšleli. Podívejte se na 5 nejpodivnějších kostýmů, které i herci při natáčení nesnášeli.

Tommy Lee Jones – Batman navždy

Tommy Lee Jones si v tomto dílu Batmana z 90. let zahrál hlavního záporáka Dvě tváře (Two-face). Kostým měl značit rozdvojenou osobnost postavy, což je vidět hned na první pohled. Možná s tím ale tvůrci zašli až moc daleko, protože kostým působí poněkud přehnaně a extravagantně. Jak by taky ne, když herec musel mít půlku tváře zjizvenou a mít na sobě z půlky růžovo fialový oblek s všemožnými zvířecími vzory. I na 90. léta to byl velice bizarní vzhled, natož o více než 25 let později. Ani pro Tommyho Leeho Jonese to nebylo nic příjemného, protože příprava na natáčení byla poměrně náročná.

Jeff Goldblum - Moucha

Jeff Goldblum, kterého můžete znát už z Jurského parku nebo Dne nezávislosti, si v tomto oblíbeném sci-fi hororu z osmdesátek zahrál hlavní roli. Nakonec to ale možná nebylo až tak skvělé, jak si představoval. Přeměna jeho postavy v mouchu totiž byla velice náročná na líčení i kostýmy a po každodenní pětihodinové přípravě se v jeho gumovém kostýmu a tlusté vrstvě líčidel nedalo vůbec vydržet. I tak si Goldblum ale nestěžoval a dívá se na to spíše s humorem. Jeho vzhled byl na dnešní poměry sice spíše groteskní, ale rozhodně bychom měli ocenit, jaké úsilí do toho maskéři a kostyméři vložili. 

Kevin Peter Hall - Predátor

Kostým mimozemšťana, který dokázal přemoct i Arnolda Schwarzeneggera nebyl zrovna takovým zázrakem, jak by se mohlo zdát. Kevin Peter Hall na sobě totiž musel mít několik částí nepříjemného gumového kostýmu, ke kterému patřila ještě velká hlava, kterou dokonce ovládali loutkaři. Takto musel vydržet celé tři měsíce, kdy s kostýmem chodil přes jezera a vlhké mexické džungle. Ten do sebe navíc vsakoval vodu i pot, a tak musel být přes noc speciálně odvlhčován, aby se zbavil vlhkosti a hrozného zápachu. Na 80. léta to byl tedy dobře propracovaný systém, ale pro herce natáčení rozhodně příjemným procesem nebylo. Ve výsledku ale jeho postava vypadala skvěle, takže to alespoň stálo za to.

John Matuszak - Rošťáci

Nejspíš by vás nenapadlo, že bychom nějaký podivný kostým našli právě v tomto dobrodružném filmu o klukovské partě, ale je to tak. John Matuszak, který ve filmu ztvárnil přátelského obra Slotha, to totiž s kostýmem také neměl zrovna jednoduché. Bývalý fotbalista musel každý den postoupit pětihodinové líčení a na sobě nosil 15 vrstev silikonu a líčidel. Navíc na obličeji musel mít speciální části kostýmu, které mu jedno ucho a oko posouvaly dolů a ke straně. Moc pohodlné to tedy nebylo, zvlášť když kolem něj neustále pobíhali děti, které na něj cákali vodu nebo mu sahali do obličeje. V takových případech musel zpátky do maskérny a celý proces se začal od začátku. Prý se ale dokázal udržet v klidu a natáčení si i tak užít.

Jabba Hutt - Star Wars: Návrat Jediho

Určitě si ze Star Wars pamatujete obrovského vesmírného slimáka Jabbu Hutta, který byl šéfem zločineckého gangu. Jeho ztvárnění ale nebylo zrovna jednoduché, protože za ním stálo několik lidí, pro které natáčení moc pohodlné nebylo. Ve skutečnosti to totiž byl obrovský kostým, ve kterém byli namačkaní tři lidé, kteří s ním museli hýbat. Dva seděli v jeho břiše, kde hýbali jeho rukama a pusou. Třetí z nich byl zase v jeho ocase, aby s ním mohl hýbat dopředu a dozadu. Někdo také musel sedět na jeho trůnu s ovladačem, aby mohl ovládat výraz slimákova obličeje a další člověk musel ležet za ním a pouštět kouř, který měl jít z jeho dýmky.

Výsledek je ale dost působivý a nedá se ani poznat, zda jde o kostým nebo o propracované počítačové efekty.

Zdroje: