Film Terminátor změnil filmový svět sci-fi i diváky. AI jako hrozba poprvé předvedla, co by dokázala

Film Terminátor změnil filmový svět sci-fi i diváky. AI jako hrozba poprvé předvedla, co by dokázala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nezastavitelný zabijácký robot z budoucnosti chce zavraždit křehkou mladou dívku, která se má stát matkou budoucího vůdce lidského odboje ve válce proti strojům. Z budoucnosti naštěstí přichází také odvážný voják, aby ji ochránil za každou cenu.

107 minut napětí dokázalo v roce 1984 diváky udržet v kinosálech se zatajeným dechem. Nezastavitelný zabijácký robot Arnold Schwarzenegger je vyslán do roku 1984, aby zabil křehkou mladou dívku Sáru Connorovou, skvěle zahranou Lindou Hamilton. Pokud se mu to podaří, Sára nikdy neporodí budoucího vůdce lidského odboje v post-apokalyptické válce proti vraždícím strojům. Z budoucnosti naštěstí přichází také odvážný voják Kyle Reese (Michael Biehn). Kyle musí ochránit Sáru za každou cenu.

Zajímavosti:

Slavný akční sci-fi film z roku 1984 natočil režisér James Cameron (Avatar, Titanic, Vetřelci). Producentkou byla jeho tehdejší manželka Gale Anne Hurdová (Živí mrtví).

Životní role to byla i pro Lindu Hamilton, která pro další filmové pokračování nevylezla z posilovny, aby trochu poškádlila Arnolda, se kterým se během natáčení prvního filmu spřátelila. Arnold v jednom dokumentu uvedl, že ho Linda svým vypracovaným tělem překvapila a uvědomil si, že má vzhledem ke své tělesné konstrukci daleko lepší kondici než on.

Terminátor se stal začátkem úspěšné filmové série. Během následujících tří desítek let vznikla pokračování Terminátor 2: Den zúčtování, Terminátor 3, Terminator Salvation, Terminator Genisys a také seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové. Poslední v řadě je Terminátor: Temný osud z roku 2019.

Schwarzenegger nechybí v žádném z dosud natočených filmů, v Terminator Salvation se však objevuje pouze jeho digitální podoba.

Herečka Linda Hamilton se za Jamese Camerona v druhé polovině 90. let provdala.

Cameron obsadil Michaela Biehna poté, co spolupracovali na akčním hitu Vetřelci.

Zpočátku se nepředpokládalo, že se Terminátor stane komerčním hitem nebo zaujme kritiku. Ale opak byl pravdou. Film odstartoval kariéru Jamese Camerona a pojistil Schwarzeneggerův vzestup k hvězdné slávě.

Cameron dostal nápad na zápletku Terminátora, když měl horečku a zdála se mu noční můra o zabijáckém stroji v plamenech.

Koncept Terminátora zároveň vychází ze slasher hororů, jako jsou Noční můra v Elm Street nebo Texaský masakr motorovou pilou, které byly v té době velmi populární.

Cameron se zároveň inspiroval sci-fi filmy 50. let, některými epizodami Krajních mezí a tehdejšími filmy Šílený Max 2: Bojovník silnic a Řidič.

V původním scénáři byli dva Terminátoři. První, kterého si zahrál Schwarzenegger, a druhý z „tekutého kovu“. Jenže Cameron si uvědomil, že v roce 1984 neexistovaly trikové technologie, díky kterým by druhý Terminátor vypadal přesvědčivě. Nápad se nakonec dostal do pokračování Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991.

Studio původně nabídlo Schwarzeneggerovi kladnou roli Kylea Reese. Cameronovi se to nezdálo, protože věděl, že by jako Terminátora musel obsadit někoho ještě „většího“. Sylvester Stallone a po něm Mel Gibson (Šílený Max) roli odmítli.

Když se Cameron setkal se Schwarzeneggerem, herec neměl o roli ani film moc velký zájem, ale pobavil režiséra nápady na to, jaká by měla být záporná postava. Cameronovi se nakonec podařilo Schwarzeneggera přesvědčit, aby si ve filmu zahrál a že záporná postava pro něj bude mnohem lepší. V pokračování Terminátor 2: Den zúčtování si pak Schwarzenegger zahrál přeprogramovaného hodného Terminátora. Protože záporná role mu nebyla tak moc blízká.

Schwarzenegger tři týdny trénoval střelbu z různých typů zbraní, aby získal cvik. Ve filmu řekne jenom 18 vět a méně než 100 slov celkem (v angličtině). Myšlenka omezit Terminátora na pár slov je pochopitelná. Díky tomu postava vypadala hrozivěji, skutečný „elektronický vrah“ se přece více zajímá o činy než o planá slova. O to větší účinek na diváka mělo, když Terminátor pronesl: „Já se vrátím.“

Terminátor svým způsobem varuje před vyspělou umělou inteligencí. Ve filmu začnou počítače samostatně myslet, vyhodnotí člověka jako hrozbu vlastní existence a pokusí se vyhladit lidstvo. Dnešní vědci a odborníci na umělou inteligenci s vážnou tváří varují před katastrofálními následky, které může mít neregulovaný vývoj počítačů a strojů vybavených umělou inteligencí.

James Cameron měl ve filmu tajnou šifru, které zpočátku rozuměl pouze on, dokud se nestala veřejně známou. Když Sarah poprvé pronásleduje Terminátor, jde do klubu v Los Angeles s názvem „Tech Noir“. Cameron vymyslel název klubu jako odkaz na neexistující žánr, do kterého by se podle něj film hodil.

Dnes se Tech Noir stal samostatným filmovým žánrem. Slova „Tech Noir“ popisují směs vizionářské sci-fi a filmu noir. Mezi oblíbené příklady tohoto filmového žánru v 21. století patří Gamer (2009), film o online hře, kde mohou účastníci jako hráči ovládat lidské bytosti. Mezi další patří Dredd (2012) a Hardcore Henry (2015).

Zatímco film Terminátor nesl své pravé jméno po celém světě, existovala výjimka. V Polsku byl film vydán jako Elektronický vrah. V době vydání filmu bylo slovo „terminator“ přeloženo do polštiny jako slovo „učeň“, takže název v zemi byl pochopitelně změněn na něco, co by vykreslovalo film jako akční film, jelikož na film o učni by nikdo s vidinou akční zábavy nepřišel.

Když však vyšlo pokračování Terminátor 2: Soudný den, neslo název, jaký měl v jiných částech světa, protože Poláci už věděli, co Terminátor znamená a co od pokračování očekávat.

Film je v programové nabídce Prima COOL 2. 6. večer.

Zdroje článku: