Film Havel: Na premiéře nechyběla ani jeho manželka, ani Michael Žantovský

Film Havel: Na premiéře nechyběla ani jeho manželka, ani Michael Žantovský
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová událost letošního roku, která představuje jednoho z našich bývalých prezidentů ještě v době, kdy byli u moci komunisté. Jedna z nejvýraznějších osob naší historie a její disidentské období, které rozhodně nepatřilo mezi klidné a učesané. Kdo se na premiéře ukázal?

Očekávaná novinka

Letošní rok rozhodně na filmové premiéry bohatý nebude, proto je dobré uvést, že tato novinka patřila mezi velmi očekávané počiny naší domácí tvorby. Režisér Slávek Horák se nechal slyšet, že lidé od snímku rozhodně nemají očekávat portrét státníka. Spíše se bude zaostřovat na jeho osobní život, ve kterém hraje významnou roli snaha o boj za pravdu a za správnou věc. Samozřejmě jej čeká pronásledování a vězení.

Jeho silný vztah s manželkou Olgou i lidské chyby a pochyby o sobě samotném celému snímku dodávají punc opravdovosti. Nikdo se tedy v tomto snímku nesnaží z bývalého politika udělat anděla. Celým filmem se nese jeho osobitý smysl pro humor.

Na premiéře se objevili herci i hosté

Na slavnostní premiéře v pražské Lucerně nechyběl nikdo z herecké delegace. Dosud neznámý herec Viktor Dvořák se představil po boku své filmové manželky Aňi Geislerové a nechyběla ani Barbora Seidlová, která si střihla roli Havlovy milenky. Samozřejmě se přišli představit také tvůrci filmu v čele s režisérem Slávkem Horákem, kterého na filmovou premiéru doprovodila jeho přítelkyně Vanda Janda.

Premiéru si nenechali ujít ani další slavné osobnosti naší země. Objevila se Havlova manželka Dagmar, která o snímku prohlásila, že se jí jeví jako skutečně plnokrevný příběh. Premiéru v pražské Lucerně si nenechal ujít ani Michael Žantovský. Ten byl prvním Havlovým tiskovým mluvčím a později působil jako velvyslanec v USA i v dalších zemích. V současné době je ředitelem Knihovny Václava Havla.

Film Havel se nyní promítá v kinech po celé republice.