Dospělácký Karate Kid: Seriál Cobra Kai rozpoutá staré vášně

Dospělácký Karate Kid: Seriál Cobra Kai rozpoutá staré vášně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1984 nám byl představen Karate Kid. Klasický sportovní příběh o smolařovi, o dospívání a šikaně. Na ten navázaly další dva díly, které byly méně úspěšné, ale přesto se jednalo o celkem úspěšnou filmovou ságu. O deset let později přišel „Nový karate kid“ s hlavní hrdinkou, který byl spíše komedií. A nesmíme zapomenout na remake z roku 2010 s Chakie Chanem a Jadenem Smithsem v hlavních rolích. Pokud jste si mysleli, že původní Karate Kid již dávno řekl svá poslední slova, tak jste se spletli.

Daniel a Johnny, dvě hlavní postavy původního filmu, se vrátili na scénu v seriálu Cobra Kai již v roce 2018. Daniel je schopných manažerem a zakladatelem pobočky prodávající automobily, a Johnny je chudým kutilem, který se tu a tam přichomýtne k nějaké té práci. První série velmi šikovně a chytře zvrátila jejich role z původního dílu pomocí vzpomínek a flash-backů. Pokud jste si mysleli, že ten, kdo byl chudákem, byl Daniel, podívejte se na původní film znovu. Nebyl to náhodou on, kdo začal balit holku jiného kluka? A nezasloužil si nějakou tu ránu svým vlastním jednáním?

První série seriálu Cobra Kai tak vypráví příběh dvou soupeřů, kteří i přes dlouhá léta od posledního zápasu uchovávají svou zášť. Jejich cesty je přivedly do stejného města, které zdobí billboardy s obličejem slavnějšího z nich. Daniel využívá své popularity z vítězství v zápase také tím, že ke každému automobilu dodává bonsai a karatistickými kopy snižuje ceny. Marketing je prostě marketing. Johnny se proto, a z mnoha dalších důvodů, rozhodne založit Cobra Kai, sportovní klub, který sice nepříliš slavně opustil, ale který nyní znovu ožívá pod jeho taktovkou.

V druhé sérii Cobra Kai přichází na scénu hlavní záporák z prvního a třetího dílu Karate Kida. S doutníkem a břitkým humorem se vrací Kreese a věci se dávají do pohybu. Příchod Kreese zcela mění role hlavních postav z první série a graduje do velkolepé rvačky na půdě školy. A třetí série na sebe nenechala dlouho čekat, tentokrát s navázáním na příběhovou linii druhého Karate Kida. Daniel cestuje do Okinawy a setkává se se starým nepřítelem a přítelkyní.

Seriál Cobra Kai přináší možnost vrátit se o pár let zpátky k původní sérii filmů. Příběhy jsou konzistentní a staví jak na popularitě předešlých snímků, tak na novém přístupu a vývoji hlavních postav, které jsou ztvárněné stejnými herci jako před téměř 40 lety. Je nutné ještě dodat, že bez znalosti původních filmů se připravíte o množství „aha“ momentů, které vytáhnou vaše subjektivní hodnocení seriálu o trochu výše.

Tak co? Podíváte se na pokračování životních osudů Daniela a Johnnyho v seriálu Cobra Kai?